Home Izdvojeno FOTO Namočili su noge, zaprljali ruke i pokazali kako se bere lan

FOTO Namočili su noge, zaprljali ruke i pokazali kako se bere lan

PODIJELITE

Početkom travnja članovi KUD-a Čiče posadili su lan te time počeli projekt ‘Od lana haljina tkana’. Projekt odlično napreduje te je sada došlo do drugog dijela – branja lana. Članovi KUD-a su radili na berbi lana nakon čega se skidalo sjeme. Stabiljke su se potom povezale u snopove od kojih je u svaki povezano njih 35. Ti snopovi tada su se namakali u rijeci Odri. Nakon namakanja lana prikazan je i postupak sušenja.

Branje lana KUD Novo Čiče - Stipo Duvnjak KVG (2)
Branje lana KUD Novo Čiče - Stipo Duvnjak KVG (7)– S ponosom možemo istaknuti da je cijeli projekt oduševio sve članove društva jer je to i za njih nešto novo i dali su veliki trud u realizaciji svih zamišljenih aktivnosti tako da s nestrpljenjem čekaju nastavak projekta. – izjavio je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Novo Čiče i organizator projekta.

Branje lana KUD Novo Čiče - Stipo Duvnjak KVG (3)

Iduće što ih čeka u provedbi projekta je tkanje haljina od lana koje će se odvijati na jesen. Cilj ovog projekta je očuvanje tradicije sijanja, prerade i tkanja lana te njezinog smještaja u suvremeni kontekst poticanjem lokalnog poduzetništva. Bitno je napomenuti kako se u ovom projektu koriste resursi Etno naselja Novo Čiče – tri tkalačka stana te ostali tradicionalni pribor za sjetvu i preradu lana.

Branje lana KUD Novo Čiče - Stipo Duvnjak KVG (6) Branje lana KUD Novo Čiče - Stipo Duvnjak KVG (9)

Foto: Stipo Duvnjak