Home Izdvojeno FOTO Tradicionalnom procesijom obilježili Bartolovo

FOTO Tradicionalnom procesijom obilježili Bartolovo

PODIJELITE

Prošli tjedan održana je svečana sjednica u Općini Orle povodom Bartolova, a vikend iza nas bio je rezerviran za zabavna i sportska događanja. Prije svete mise članovi šest KUD-ova, konjske zaprege, mještani i njihovi gosti u povorci su stigli do kapelice Sveta Tri Kralja. Poslije mise i blagoslova sudionika procesije uslijedio je zabavni dio ispred zgrade općine.

Razgovarali smo s načelnikom Ivanom Petkom koji Općinu Orle vodi više od 20 godina. Istaknuo je da je općina u posljednja dva desetljeća urbanizirana, da je izgrađena infrastruktura, da svaka kuća ima gradski vodovod i struju te da su mnoge trafostanice na ovom području obnovljene. Trenutno se radi na planu i programu gospodarskog razvoja općine za razdoblje od 2020. do 2025. godine, a u sklopu njega je i uređenje Selečkog mosta, kojeg se pokušalo urediti još prije dvije godine.Općina Orle (3)

– On je u derutnom stanju i prioritet nam je da se on sagradi. To je investicija do 2,5 milijuna kuna. U planu je i uređenje županijskih cesta koje prolaze općinom.-rekao nam je načelnik Petko.

Blizina rijeke Save često uzrokuje poplave kao i Odra koja poplavljuje zbog Kupe. I za to postoji rješenje, a nasip se već uređuje.

-Unazad 40 godina ovdje je zabilježeno pucanje nasipa desne obale gdje dolazi do poplava. A njih je unatrag nekoliko desetljeća bilo 7-8 jakih. Vjerujem da ćemo i taj dio riješiti jer se rekonstruiraju dvije dionice od 7,5 kilometara od strane Hrvatskih voda i nasip se diže i proširuje kroz našu Općinu pa će u budućnosti ovaj kraj biti kompletno zaštićen od poplava.-rekao je Petko.Općina-Orle-02

Dodao je da su Hrvatske vode napravile kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju nasipa Sava-Odra kako bi Općina, ali i Čička Poljana bili zaštićeni i od rijeke Odre u vremenima visokih vodostaja.

Općina Orle ima 10 naselja i oko 2 000 stanovnika, a prostire se na čak 58 kilometara kvadratnih.

[print_gllr id=54496]