Home Izdvojeno FOTO Otvorena izložba ”Plemenita opčina turopoljska” u Zagrebu

FOTO Otvorena izložba ”Plemenita opčina turopoljska” u Zagrebu

PODIJELITE

U Turističkoj zajednici Zagrebačke županije otvorena je izložba Plemenite opčine turopoljske. Kuće, čardaci, raspelo, bunar, tek su dio postava izložbe i rad Josipa Slaneca iz Hrašća. Izrada maketa njegov je hobi punih 13 godina.

-Ja to pravim od naše turopoljske hrastovine, pilim sam sve ove planjke, letvice. Sam izrađujem baš onako kako se radilo. Gledam da ih izrađujem onako kako su naši stari nekad delali. Crkva svete Barbare napravljena je od turopoljske hrastovine stare 60 godina. To sam imao spremljeno i tak. Samouk sam, inače sam metalac po struci. Ovo radim iz hobija i ni u snu nisam mogao misliti da ću jednog dana to izrađivati i da će ljudi to prepoznati.-rekao nam je Josip.POT u TZZZ (7)

Slanec je napravio toliko replika da ih više nema gdje držati. Uputio je poziv svim zainteresiranima da mu pomognu u trajnom smještanju njegovih maketa kako bi ostale sačuvane i za buduće naraštaje.

-Apeliram na institucije ako tko kako može da stavi u neku staru kuću, imam ja zemljište, no ovo me je financijski dosta iscrpilo. Nemam gdje s velikim kućama. Strah me da padne u zaborav jer ovo bi mogle vidjeti brojne generacije mladih ljudi.-rekao je Josip Slanec.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ružica Rašperić, inače i sama Turopoljka, rekla je kako joj je drago što je ova izložba pronašla mjesto i u Zagrebu.POT u TZZZ (12)

-Danas ova udruga pokušava obnoviti i nama pokazati što se nekada radilo, ali isto tako oni brinu o baštini koja je u Turopolju zatečena, brinu o očuvanju kulturne i prirodne baštine.

-I ova izložba je na jedan simboličan način početak obilježavanja 25 godina od obnavljanja Plemenite opčine turopoljske, imamo naša tradicionalna spravišća, zatim žirovinsko kada se sumira gospodarska godina, pa Lucijsko spravišće, imamo puno događanja. U programu sa Gradom Velikom Goricom imamo izgradnju edukativno-proizvodnog centra. Puno radimo, imamo puno programa i vidit ćemo koliko ćemo ostvarit do kraja godine.- otkrio nam je Mihael plemeniti Pavišić, župan Plemenite opčine turopoljske.

Izložba u Zagrebu održava se uoči Jurjeva koje i ove godina organizira Plemenita opčina turopoljska.POT u TZZZ (17)

-Ove godine imat ćemo Smotru folklora, Sajam starih zanata, vraća se izložba hrvatskog konja Posavca, organiziramo i prvu državnu izložbu turopoljske svinje. Imamo još neke inovacije, ali ostavit ćemo to za iznenađenje posjetiteljima.-najavio je župan.

Izložbu Plemenite opčine turopoljske možete razgledati do 22 travnja, a 24. travnja dođite u Lukavec na Jurjevo.

[print_gllr id=43087]