Home Izdvojeno FOTO Općina Orle proslavila svoj dan i blagdan sv. Bartola

FOTO Općina Orle proslavila svoj dan i blagdan sv. Bartola

PODIJELITE

Bogatim kulturno-umjetničkim i sportskim programom stanovnici Općine Orle proslavili su dan općine i blagdan sv. Bartola. Svečani program započeo je polaganjem vijenaca na mjesnim grobljima u spomen na sve poginule branitelje, a nakon toga u kapeli sv. Tri Kralja služena je sveta misa. Već tradicionalno nakon mise se održala svečanost blagoslova konjskih zaprega i jahača.

BOGATI KULTURNO-UMJETNIČKI I SPORTSKI PROGRAM

IMG_9750.JPG

Sportski program otvorili su nogometaši koji su se natjecali u malonogometnom turniru mjesnih odbora Općine Orle. Turnir je osvojila momčad MO-a Vrbovo Posavsko – Orle, dok su drugo i treće mjesto osvojile momčadi Bukevja i Ruča.

IMG_9791.JPG

 

 

Otprilike u isto vrijeme održalo se i natjecanje mladih vatrogasaca iz lokalnih DVD-ova u gašenju brentačom. Mladi vatrogasci pokazali zavidno znanje i spretnost, a najbolji su se pokazali mladi iz DVD-a Vrbovo Posavsko. Drugo i treće mjesto zauzeli su DVD Veleševec i DVD Drnek.

IMG_9779.JPG

Domaćini su osim toga pripremili i natjecanje u povlačenju užeta u kojem su snage odmjerile ekipe iz lokalnih Mjesnih odbora, a za ljubitelje biciklizma organizirana je i biciklijada.

IMG_9723.JPG

—–U Kulturno-umjetničkom djelu programa posjetiteljima su se svojim izvedbama predstavili KUD Veleševec, KUD ‘Slavuj’ iz Bukevja i još četiri gostujuća KUD-a te plesna skupina Jasminke Podlejan. Svi izvođači primili su zahvalnicu od načelnika Ivana Petka, kao zahvalu za njihovo sudjelovanje u ovogodišnjoj proslavi.

DODIJELJENA JAVNA PRIZNANJA I ZAHVALNICE ZASLUŽNIM OSOBAMA

Službeni dio programa završio je svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena javna priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima te predstavljena monografija Općine Orle.

– Odlučili smo dodijeliti priznanja našim zaslužnim sumještanima koji su svojim javnim djelovanjem doprinijeli razvoju naše Općine kroz ovih skoro dvadeset godina njenog postojanja – objasnio je predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Huđin.

Za svoj doprinos razvoju Općine Orle priznanja su dobili Zvonko Hrenčević, Stjepan Makanec, Stjepan Hrvojić, Ivan Petak, Ivan Bucina, Tihomir Bužan, a posmrtno je nagrađen i prvi načelnik Teodor Kester. Uz njih Općinsko vijeće je izvrsne školske rezultate pohvalilo i dvoje učenika s područja općine, Hanu Lončar iz Bukevja i Patricia Tečeca iz Veleševca.

DOMAĆI MOTIVI U DRVETU PLIJENILI POZORNOST

Među štandovima ‘kramara’ posebno se isticao štand Franje Kardaša iz Petrinje koji je nudio nešto sasvim drugačije. Na ovom štandu nudile su se igračke i suveniri izrađeni od drveta, koji su naročito plijenili pažnju mlađih, ali i starijih posjetitelja svojom osebujnošću.

IMG_9734.JPG

—–– Prije ćete napraviti stolicu nego ovakav suvenir, jer izrada ovakvih stvari uzima jako puno vremena i većinom se radi ručno. Pokušao sam kroz ove moje izloške sačuvati sjećanje na neke tradicionalne stvari koje polako odlaze u zaborav, kao na primjer ovaj kosac koji kosi ručnom kosom ili ovaj motiv pečenja domaće rakije. Ljudima se ovo sviđa jer ih na neki način vraća u djetinjstvo, a primijetio sam da naš štand često kod ljudi izmami osmjeh – rekao nam je Kardaša.
[print_gllr id=29061]