Home Izdvojeno Od logora do trbušnih plesačica: Evo što nas očekuje na Dionizijskim svečanostima

Od logora do trbušnih plesačica: Evo što nas očekuje na Dionizijskim svečanostima

PODIJELITE

dionizij13. rujna u Ščitarjevu nas očekuju nezaboravne Dionizijske svečanosti. Jedan dan iz života Rimljana tema je ovogodišnje manifestacije. Njezin organizator, Udruga Andautonija, želi ukazati na potrebe zajedničkog druženja i uživanja, zbog čega su Rimljani nekada bili sretniji od današnjeg čovjeka.

– Obzirom da nas tjera sve veća brzina, da li u poslu, u privatnom ili društvenom životu, preostaje nam sve manje vremena za kvalitetan suživot. Potrebna nam je oaza mira i opuštanja. Sjetimo se života ljudi koji su davno živjeli na ovome području i kojima danjašnja tehnologija nije bila pristupačna, ali koji su bili na drugačiji način „bogatiji“ – ističe predsjednik Udruge Mladen Zagorac.

– Rimljani su imali  vremena za druženje, uživanje, tjelesnu njegu, za kulturu , rekreaciju i puno više toga. Nekada nas čine sretnijim i zadovoljnijim jedna lijepa riječ, šala, izgled jedne osobe, izlazak u kazalište ili na koncert, možda i pobjeda na jednom natjecanju – poručuje Zagorac pozivajući sve 13. rujna u Ščitarjevo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRILEGNITE U LOGORU

Na manifestaciji će moći svatko pronaći nešto za sebe. Pripremaju se radionice za izradu nakita, šminkanje, sadnju i uzgajanje ljekovitog bilja, radionice za kovanje novčića, izradu maski, te škola legionara. Program će biti obogaćen rimskim natjecateljskim igrama, poput aquaducta i gađanja lukom i strijelom. Djeca će imati mogućnost obući se u «rimsku nošnju».

Bit će predstavljen logor u kojem je privremeno prebivala rimska vojska, te život legionara. Posjetitelji će imati priliku isprobati njihove ležajeve, oklope, mačeve, štitove, koplja i gađati lukom i strijelom.

Na Gurman radionici pripremat će se jela koja potiču iz rimske kuharice i koja će gosti i posjetitelji imati priliku konzumirati, a bit će i natjecanje u u kuhanju fiš paprikaša „SAVUS“.

BESPLATNE RIMSKE POSLASTICE

Na jelovniku je predviđen šaran na rašljama, pečena akcija-skolarac2šunka u kruhu i odojak na ražnju. Moći će se kušati poslastica Globi i rimsko desertno vino, Conditum Paradoxum. Besplatno će se dijeliti rimski gulaš s veprovinom.

Ljubitelji nogometa sigurno će izabrati antički nogomet i balote, koje potiču odlučnost, osjećaj za mjeru i moć procjene.

O-Kao tjelesnu vježbu i dio vojnog obrazovanja antički nogomet će na šaljivi način prikazati članovi NK Mladost Obrezina i Udruga nogometnih trenera iz Maribora – kaže Zagorac koji najavljuje i da će se u ranim večernjim satima u Ščitarjevu održati zanimljiv koncert.

– U suradnji s gospođom Snježanom Špehar, voditeljicom glazbenog programa Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održat će se koncert „Koncert pred večer“. Trio Gracije predstavit će „Klasične škitlece evergreena“ – dodao je organizator.

PROGRAM

15.00 sati POVORKA I OTVORENJE,

pozdravna riječ organizatora

15.30 sati APICIJE poziva na natjecanje

u kuhanju fiš paprikaša “SAVUS”

15.45 sati NAPAD BARBARA,

XIII legija brani Andautoniju

16.30 sati IGRAMO NA BALOTE

Magarac onaj koji izgubi

17.00 sati APICIJE U LONCU

duhom i njuhom

17.30 sati DAJ POGLEDAJ

kaj delaju deca

18.00 sati ANTIČKI NOGOMET

tjelesna vježba i dio vojnog obrazovanja

18.30 sati IN VINO VERITAS

DIONIZ obilazi vinare i kuša njihovo boţanstveno piće

19.00 sati JEDAN DAN U ŽIVOTU RIMLJANA

izvodi scenska grupa udruge Andautonija,

19.30 sati PROGLAŠAVANJE pobjednika

u kuhanju fiša iz izvlačenje pobjednika nagradne igre

20.00 sati TRBUŠNI PLES

rekreacijska grupa trbušnog plesa Zagreb

20.15 sati KONCERT PRED VEČER

TRIO GRACIJE, klasični štikleci – evergreena

15.00 – 18.00 sati ARHEOLOŠKI PARK

slobodan ulaz uz stručno vodstvo

15.30 – 19.30 sati ŠKOLA LATINSKOG

za djecu i odrasle

15.30 – 21.00 sat RIMSKI LOGOR prikaz života rimskih

legionara, gađanje lukom i strijelom,

21.00 sat ZAVRŠETAK MANIFESTACIJE uz druženje i logorsku vatru

MicroTeam1