Home Gospodarstvo 500 kuna do kraja školovanja: Učenici primili stipendije Grada

500 kuna do kraja školovanja: Učenici primili stipendije Grada

PODIJELITE

Od početka godine obrtništvo u gradu bilježi negativan trend jer je više zatvorenih nego novootvorenih obrta. Davajući stipendije učenicima deficitarnih zanimanja, Grad nastoji očuvati stare zanate kojima prijeti izumiranje.

DSC_0746

30 učenika prvih razreda Srednje strukovne škole Grad će stipendirati s 500 kuna mjesečno do kraja trogodišnjeg školovanja. Stipendije im je uručio gradonačelnik Dražen Barišić.

– Grad već osmu godinu za redom stipendira deficitarna zanimanja kako bi održali obrtništvo u Velikoj Gorici što nam je povijesna zadaća jer Gorica je oduvijek bila obrtnički grad – rekao je Barišić.

– U ime svih stipendista zahvaljujem se Gradu na povjerenju koje ćemo mi opravdati kroz školovanje – poručila je učenica Anamarija Slojšek, dodajući kako je svjesna da je stipendija ujedno i obaveza.

DSC_0751

aa– Od nas se očekuje da ne padamo razred, da ne odlazimo na popravni i da završimo školu – istaknula je Anamarija, inače buduća frizerka. Novcem od stipendije kupovat će frizerski pribor potreban za školovanje, ali nešto će ostati i za džeparac.

Njezina kolegica Petra Ukrajičić, također buduća frizerka, dodaje kako je 500 kuna mjesečno dobra pomoć u ovo krizno doba.

DSC_0733

– Puno mi to znači jer frizerski osnovni materijal je tisuću kuna, a nakon što ga kupim, novac ću moći trošiti za vlastite potrebe – kaže Petra. U materijal će uložiti i njezina imenjakinja koja se školuje za pedikera. Osim toga, Petra Lukanić kaže da joj je stipendija i dobar motiv na njezinom jasno zacrtanom putu.

– Prvo ću završiti školu, a zatim se zaposliti. Probat ću otvoriti vlastiti salon za pedikuru. U Velikoj Gorici baš i nema pedikerskih salona tako da mi je to želja – naglasila je Petra.

U GRADU NAJMANJE METALACA

Na podupiranju budućih majstora Gradu se zahvalio i predsjednik velikogoričkog Udruženja obrtnika Vlado Mikulčić. Ističe kako sada stipendije prima već 125 učenika, te da prije svega nedostaju metalska zanimanja, poput alatničara, tokara, strojobravara i limara, ali i zanimanja poput njegovog, RTV mehaničara. Najkritičnije u gradu je sa urarima jer u Gorici je preostao još samo jedan.

stipendije

 

aa– Znamo i sami kakva je situacija, da je obrtništvo kao i cijelo gospodarstvo u dosta teškoj situaciji. Nadam se da će i ove stipendije doprinijeti boljem stanju u obrtništvu, te da će učenicima one biti i svojevrsna obaveza za završetak trogodišnje srednje škole – rekao je Mikulčić nadajući se da će budući majstori ići i putem cjeloživotnog obrazovanja.

– Vidimo da se u jednom životnom vijeku čak ne možemo zadržati na jednom zanimanju jer je ponekad potrebna prekvalifikacija i doškolovanje. Nadam se da će oni nastaviti svoju izobrazbu kroz cjeloživotno učenje – dodao je Mikulčić.

POTREBAN ‘VJETAR U LEĐA’

Da je kriza ozbiljno pokucala na vrata pokazuje i statistika. Od početka godine obrtništvo u gradu bilježi negativan trend jer je više zatvorenih nego novootvorenih obrta. Gradonačelnik Barišić napominje kako su zbog globalizacije i nereguliranog tržišta u problemima mnoga zanimanja, te da im je potrebno dati vjetar u leđa.

– Za mnoga zanimanja postoji opasnost da nestanu. Najveći problem je globalizacija i neregulirano tržište. Stižu nam jeftini proizvodi upitne kvalitete zbog kojih se teško prodaju kvalitetni materijali naših obrtnika – rekao je gradonačelnik.

stipendije

aaS druge strane, najpopularnija obrtnička zanimanja su ugostiteljskog smjera, konobari i kuhari. Ravnatelj Srednje strukovne škole Stjepan Kos ističe kako svake godine upisuju točno ona koja gradu i trebaju.

– U suradnji sa Zavodom za zapošljavanje i Udruženjem obrtnika napravimo popis na osnovu kojeg određujemo broj potrebnih mjesta. Sva naša djeca kod obrtnika i dobiju posao. Čak za konobare i kuhare imamo upite iz Dalmacije gdje hoteli trebaju ta zanimanja, ali mi ih nemamo dovoljno niti za praksu – otkrio je Kos.