Home Gospodarstvo Zimska služba spremna za nadolazeću zimu

Zimska služba spremna za nadolazeću zimu

PODIJELITE

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1222 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u 3. i 4. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenog ove godine do 15. travnja 2016. za što je osigurano 27 kamiona i jedna freza, 4000 tona soli i 4000 m3 sipine. Za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju osigurano je 15,7 milijuna kuna.

Hrvatske ceste za održavanje 344,534 km državnih cesta na području Zagrebačke županije osigurale su 4.350 tona soli u skladištima, 600 tona soli u silosima te 1.526 m3 sipine. Sve državne ceste su u 2. razini prednosti osim državne ceste D10 koja je u 1. prioritetu.

ralica-zima-snijeg-1.jpg

Osim zimske službe Zagrebačke županije, Zimska služba Velike Gorice pokriva 570 kilometara raznih cesta, od čega 170 kilometara bivših županijskih i lokalnih cesta. Prometnice su podijeljene po prioritetima. Uz to Grad posjeduje i malu zimsku službu zaduženu za 58 kilometara pješačkih staza, 39 autobusnih stajališta i 12 javnih parkirališta.
– Što se nas tiče snijeg može sutra početi padati. – rekao je Dragan Perić, direktor VG Komunalca

smotra-zimske-službe_4.jpg

Zimska služba su radovi neophodni za održavanje prohodnosti cesta i sigurnog odvijanja prometa, za režim prometa u zimskim uvjetima koji je određen posebnim propisima.
Prema Pravilniku o održavanju i zaštiti javnih cesta se smatra prohodnom ako visina snijega na kolniku ne prelazi 15 cm i ako je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu.

Apeliramo na sve sudionike prometa na korištenje adekvatne zimske opreme na svojim automobilima.
– Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. – podsjećaju u Hrvatskom autoklubu.