Home Izdvojeno Zbog porezne reforme Grad uvodi ‘pakete mjera’, a među njima i smanjenje...

Zbog porezne reforme Grad uvodi ‘pakete mjera’, a među njima i smanjenje plaća te višu komunalnu naknadu. S druge strane stižu besplatni udžbenici

PODIJELITE

Prihodi Grada Velike Gorice zbog porezne reforme u 2015. godini bit će manji za oko 20 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić na 10. sjednici Gradskog vijeća i najavio pakete mjera. Štednje neće biti na djeci te se uvode i besplatni udžbenici.

Prvu mjeru štednje na svojoj će koži osjetiti zaposlenici Grada.

PREGOVOR SA SINDIKATIMA

DSC_0731

– Osnovicu ćemo morati smanjiti svim zaposlenicima u Gradu Velikoj Gorici s 3.210 na 3.050 kuna i o tome već pregovaramo sa svih pet sindikata i također ćemo reducirati dodatke na plaću, napravit ćemo reorganizaciju naplate komunalne naknade – rekao je gradonačelnik.

Barišić ističe kako se neće povećavati jedinična cijena komunalne naknade, ali da će neka naselja s boljom infrastrukturom i višim standardom pripasti u viši komunalni red i time plaćati veću cijenu.

– Neki dijelovi Velike Gorice, primjerice Kurilovec, Gradići i Mičevec koji sada imaju komunalni standard jako visoki ući će u niže zone, čime ćemo imati veći prihod od komunalne naknade – naglasio je.

KONTRA PAKET ZA ‘SUPERHIKA’

Gradonačelnik napominje kako za sada Grad neće povećavati prirez jer on je zadnja linija obrane, a njegovim povećanjem s 12 na 15 posto proračunska blagajna bila bi deblja za 6 milijuna kuna. Kaže kako će određenim mjerama premijeru Zoranu Milanoviću pokazati kako se vodi grad za razliku od države, pritom ga nazvavši ‘Superhikom’ iz Alana Forda.

– Dok ne moramo nećemo ga mijenjati, a nećemo dirati niti cijene vrtića te neke socijalne kategorije. Čak ćemo sljedeće godine ponuditi besplatne udžbenike. Mi kao veliki i stabilan grad napravit ćemo liku iz Alana Forda jedan kontra paket mjera da pokažemo kako se vode gradovi, a ne država – poručio je Barišić.