Home Izdvojeno Aktivisti zbog klimatskih promjena pozivaju na gašenje rasvjete

Aktivisti zbog klimatskih promjena pozivaju na gašenje rasvjete

PODIJELITE

Inicijativa Sat za planet Zemlju devetu godinu za redom okuplja građane svijeta u zamisli da se jednim satom mraka probudimo i razmislimo što nam sve donose posljedice klimatskih promjena. U akciju se uključila i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, pozivajući sve građane da ugase rasvjetu u svojim domovima, sutra,  28. ožujka u 20:30 sati.

Autotim

– Simboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima, ali se zasigurno potiče na kolektivno promišljanje na koji način možemo spriječiti sve učestalije štete uzrokovane ekstremnim vremenskim pojavama, poput velikih požara, poplava, erozija zemljišta, oluja i valova tropskih vrućina. Nastanak takvih pojava uzrokovan je klimatskim promjenama i povećanjem temperature na Zemlji – poručila je ravnateljica JU Zeleni prsten, Martina Glasnović.

rasvjeta

Akciju Sat za planet Zemlju pokreno je World Wide Fund for Nature – Svjetski fond za prirodu u Sydneyu, kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. U samo nekoliko godina akcija je postala globalni projekt u kojem sudjeluje više od 7000 gradova iz čak 154 zemalja diljem svijeta. U 2014. u lijepoj našoj na sat vremena svjetla su ugašena u 58 gradova sa svojim glavnim znamenitostima.