Home Najave Završetak projekta EdUTOPIJA 21 uz konferenciju o održivoj budućnosti

Završetak projekta EdUTOPIJA 21 uz konferenciju o održivoj budućnosti

Konferencija će se održati u Centru za posjetitelje u Velikoj Gorici, ali moći će se pratiti i online

PODIJELITE

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) će ove subote završiti svoj edukacijski projekt “EdUTOPIJA 21 – Stvaramo održivu budućnost”.

Završetak će obilježiti konferencija na temu obrazovanja za održivu budućnost koja će se održati u Centru za posjetitelje Velike Gorice, a bit će ga moguće uživo pratiti online putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a. Događanje pod nazivom Obrazovanje za održivu budućnost – EdUTOPIJA 21 održat će se od 10 do 13:30 sati.

Konferencija će pružiti osvrt na realizirane aktivnosti projekta, a svi zainteresirani moći će poslušati zanimljiva predavanja. Predavači su Marko Šišak koji će održati predavanje pod nazivom “Uspješna provedba u izazovnim vremenima EdUTOPIJA 21”, primjer dobre prakse iz OŠ Matija Gubec iz Zagreba pokazat će profesor Ratko Johan, a primjer Škola za 21. stoljeće – provedba kurikuluma za održivi razvoj će prikazati dr. sc Dražen Šimleša. Organiziran je i okrugli stol pod nazivom Izazovi i iskustava rada za održivi razvoj u našim školama.

Na putu stvaranja odgovornijeg i održivijeg društva, uloga obrazovanja od posebne je važnosti. Škole su središte zajednice i odgajaju generacije koje dolaze – one stoga mogu i trebaju biti pokretači i nositelji održivog razvoja koji kreiraju lidere održive budućnosti.”, navode iz ZMAG-a.

Znanja, vještine i participativan pristup

Projekt EdUTOPIJA 21 pruža znanja, vještine i vrijednosti koje su potrebne građanima za poboljšanje kvalitete života, pridonoseći tako razvitku svjesnog, aktivnog i odgovornog građanstva. Na inovativan i praktičan način razvija znanja i kompetencije djece i mladih o održivom razvoju, kao i znanja i kompetencije odraslih za unaprjeđenje održivog razvoja. Istovremeno, potiče participativan pristup. Tijekom dvije godine trajanja projekta provedeno je ukupno 28 predavanja i 30 radionica za učenike, 7 obrazovnih modula za učitelje, nastavnike, predstavnike lokalne uprave i roditelje, 6 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici, 13 volonterskih akcija te brojne druge aktivnosti.

Ovaj projekt se provodi u suradnji s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina. Sufinanciran je kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

Zbog poštovanja epidemioloških mjera broj sudionika na konferenciji je ograničen na 25 osoba, dok će za sve zainteresirane biti osigurano praćenje putem prijenosa uživo na ZMAG-ovim  Facebook i YouTube kanalima.