Home Gospodarstvo Zagrebačka županija želi postati ‘pametna’

Zagrebačka županija želi postati ‘pametna’

PODIJELITE

Zagrebačka županija organizirala je za županijske vijećnike, gradonačelnike i načelnike, predstavnike županijskih institucija, udruženja obrtnika i poslovnog sektora konferenciju ‘Zagrebačka županija – pametna županija (Smart County)’. Cilj konferencije bio je upoznati sudionike s pojmovima društvo znanja, digitalna tehnologija, digitalno gospodarstvo, e-Goverment, Smart City, Smart Region, Smart County, te s njihovom primjenom i razvojem u EU i Hrvatskoj, kao i mogućnostima primjene u Zagrebačkoj županiji.

Među zaključcima konferencije stoji kako bi Zagrebačka županija trebala izraditi Strategiju razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije, koja bi trebala stvoriti preduvjete za razvoj ‘pametne županije’ (Smart County). Ona bi pak trebala pridonijeti povećanju konkurentnosti gospodarstva i podizanja kvalitete života te unapređenju javnih usluga.

Županija će podržavati izradu strategija pametnih gradova (Smart Cities), te nastaviti s programima razvoja širokopojasnog pristupa Internetu i e-mobilnosti gradnjom punionica za električna vozila.

– Uvjeren sam da se vizija Zagrebačke županije, definirana Županijskom razvojnom strategijom ne može ostvariti bez suradnje i povezivanja svih sudionika razvoja: upravnih institucija, građana, gospodarstva i akademske zajednice, temeljene na primjeni i razvoju suvremenih informacijskih, komunikacijskih i operativnih tehnologija. Primjena digitalnih tehnologija i razvoj digitalnoga gospodarstva obvezuju nas da Zagrebačku županiju vodimo prema pametnoj županiji (Smart County) – rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da je za ukupni razvoj županije potrebno njezino zajedništvo s općinama i gradovima.

Pojam ‘pametne županije’ Mario Kovač, redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva definirao je kao područje u kojem se visoke tehnologije, a prvenstveno ICT, integriraju s područjima energije, transporta, uprave, industrije, s ciljem postizanja višestrukih rezultata za dobrobit građana, energetsku efikasnost, bolju mobilnost, pametan razvoj, konkurentnost i održivost.