Home Gospodarstvo Zagrebačka županija sve privlačnija turistima

Zagrebačka županija sve privlačnija turistima

PODIJELITE

Zagrebačka županija tijekom 2016. zabilježila je 131.641 turistička noćenja, što je za 36 posto više nego 2015. godine. Porastao je i broj dolazaka za 26 posto i to s 59.500 na 75.023. Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 88.136 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 43.505 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 51.092 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 23.931 domaći gosti.

I u 2016. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, ali bilo je turista i iz Kanade, Rusije, Novog Zelanda, Tunisa, Kine itd. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica i Samobor.cvijece-Velika-Gorica-14.jpg– Na porast broja dolazaka i noćenja zasigurno je utjecala blizina Zagreba, mnogobrojne manifestacije, razvijen izletnički lanac vrijednosti, raznolik i zanimljiv ruralni prostor te ono po čemu smo nadaleko poznati, bogata eno-gastronomska ponuda – izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, podsjetivši kako je nedavno deset turističko-ugostiteljskih objekata s prostora Zagrebačke županije postalo nositelj standarda ”Okusi zagrebačkog kraja”. Brendirani u sklopu nacionalnoga projekta ”Okusi hrvatske tradicije”, ovi objekti u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva glavna lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina.

– Moram pohvaliti izniman napor turističkih djelatnika koji iz godine u godinu podižu kvalitetu i kvantitetu turističke ponude u našoj županiji, a najljepše priznanje za njihov trud i rad su upravo ovi sjajni rezultati za koje ne sumnjam da će i u budućnosti nastaviti rasti – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.stari-grad-lukavec-5Župan je istaknuo kako Zagrebačka županija ima golemi potencijal u razvoju zdravstvenog turizma jer se u u Ivanić-Gradu nalazi jedinstvena bolnica u Europi poznata po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu. Dodao je da je Županija za proširenje Specijalne bolnice Naftalan osigurala 10 milijuna kuna.

Zagrebačka županija donijela je u prošle godine Strategiju turističkog razvoja do 2025. godine koja predstavlja koncepcijski okvir za djelovanje svih interesnih skupina s područja turizma. U studenome 2016. godine predstavljen je Digitalni interaktivni prikaz Zagrebačke županije čiji multimedijski sadržaj nudi puni doživljaj ljepota ”zelenog zagrebačkog prstena” te, pomoću novih tehnologija, olakšava snalaženje u prostoru svakom korisniku.