Home Gospodarstvo Zagrebačka županija osigurala 10,2 milijuna kuna za izgradnju nove crkve u Kravarskom

Zagrebačka županija osigurala 10,2 milijuna kuna za izgradnju nove crkve u Kravarskom

Radovi na izgradnji nove zgrade crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom bit će gotovi u siječnju 2023. godine

PODIJELITE
Foto izvor: Zagrebačka županija/web

Radovi na izgradnji nove zgrade crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, bit će gotovi u siječnju 2023. godine. Sredstva za gradnju osigurala je Zagrebačka županija putem javnog poziva, a zamjenik župana Damir Tomljenović danas je župniku Siniši Blatariću dodijelio ugovor vrijedan 10,2 milijuna kuna.

Na taj način u cijelosti je zatvorena financijska konstrukcija za gradnju nove crkve čiji se troškovi procjenjuju na 10,7 milijuna kuna. Preostalih 500.000 kuna osigurano je od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

„Toranj crkve Uzvišenja sv. Križa bio je prepoznatljiv dio ovog kraja. Ponovna izgradnja ove potresom razrušene crkve pokazatelj je naše snažne sinergije i opredijeljenosti da ćemo potresom zahvaćeno područje obnoviti onako kako je bilo prije snažnog potresa“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Zamjenik župana Damir Tomljenović ovom je prilikom pozvao sve vlasnike i osnivače zgrada javne namjene, tj. gradove, općine, škole, muzeje, crkve, domove zdravlja itd., a koje su oštećene u potresu, da dostave svoje prijave kako bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava.

„Za sanaciju zgrada javne namjene oštećenih u potresu Zagrebačka županija je u 2022. godini predvidjela 80 milijuna kuna decentraliziranih sredstava te po 40 milijuna kuna u 2023. i u 2024. godini. U tijeku je javni poziv putem kojeg su raspoloživa ta sredstva, a koji smo korigirali u odnosu na početak godine na način da sada Županija u stopostotnom iznosu pokriva trošak obnove i sanacije stradalih objekata javne namjene“, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, zahvalio je Zagrebačkoj županiji na ovom vrijednom Ugovoru.

„Nova zgrada crkve izvana se gradi se po uzoru na potresom uništenu zgradu crkve koja je u svim našim povijesnim knjigama pa i u samom grbu Općine, jedino će biti površinom 10% veća zbog jačih temelja te će novi toranj biti izgrađen po uzoru na onaj koji je bombardiran i srušen u Drugom svjetskog ratu. Inače, na području Kravarskog ukupno je oštećeno oko 580 objekata, od kojih njih desetak, mahom stambeni objekti, čekaju rušenje.“, rekao je Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko.

Koliko ponovna izgradnja crkve znači vjernicima ovog kraja govorio je župnik Siniša Blatarić.

„Župljani se trenutačno okupljaju u privremenom bogoslužnom prostoru, a život župe nakon pandemije i potresa polako se vraća u normalu. Ovim se putem želim zahvaliti Županiji na izdašnoj pomoći, ali i svim donatorima koji su pomogli Župu u ovim teškim trenucima.“, kazao je.

Inače, u ožujku 2021. godine počelo je uklanjanje u potresu urušene građevine župne crkve. Radovi na izgradnji nove zgrade crkve su u tijeku, a očekuje se da će biti završeni do kraja siječnja 2023. godine.