Home Gospodarstvo VIDEO Građani znaju najbolje

VIDEO Građani znaju najbolje

PODIJELITE

LAG je lokalno partnerstvo. Zadatak mu je izrada lokalnih razvojnih strategija. Lokalne akcijske grupe dio su izvorne strategije pristupa LEADER. LEADER je od 1991. do 2007. imao status inicijative, a otad je integralni dio europske politike ruralnog razvoja.

Dionici uključeni u LAG najčešće su predstavnici lokalne samouprave i javnih ustanova, profesionalne organizacije i savezi (poljoprivrednika, malih poduzetnika i drugih djelatnika), udruge, razvojne agencije, dionička društva i poslovni inkubatori, mediji i istaknuti pojedinci.

Pristup LEADER govori kako, a ne što treba činiti. LEADER se sastoji od sedam elemenata. Shvaća ih kao načela koja treba slijediti u cijelosti. To su: održivi razvoj, prostorne osobitosti, široko uključivanje raspoloživih snaga, uspostava lokalnih partnerstava, integralnost, inovativnost, umrežavanje. Barem 50% članova LAG-a mora dolaziti iz poslovnoga i civilnog sektora. LAG udružuje partnere iz javnog i privatnoga sektora. LAG promiče dijalog.

Hrvatska mreža za ruralni razvoj (HMMR) aktivni je član Europske udruge LEADER za ruralni razvoj (ELARD). HMRR-ov Godišnji izvještaj za 2015.

Udruga ODRAZ (Održivi razvoj zajednice) članica je mreža CIVINET (Slovenija-Hrvatska), CROSOL (Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske), ECAS (Europska služba za građansku akciju), HMRR, ZEF (Zadruga za etično financiranje), LPZ-ZG i LPZ-ZŽ. Popis partnera Udruge možete pronaći ovdje.

Desetogodišnjicu osnutka HMRR je proslavio radno. Na Ključić Brdu u Kravarskom s LAG-om Zrinska gora – Turopolje i ODRAZ-om predstavili su rezultate projekta “Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini” i održali panel raspravu. Prikazan je film “Građani znaju najbolje – sudjelovanje građana u odlučivanju”.

Projekt je financiran sredstvima EU. Nositelj i koordinator Projekta je ODRAZ. Projekt se sastoji od aktivnosti edukacije (“Škola za dobro upravljanje i participativni razvoj”, modularni trening programi, obuka o analizi javnih politika i izradi izvještaja iz sjene), podrške (informiranje i pomoć organizacijama civilnog društva, lokalnoj samoupravi i drugim lokalnim dionicima u pripremi projekta te učenje iz dobre prakse) i promocije (izrada filma) s ciljem jačanja participativnog razvoja izgradnjom kapaciteta organizacija civilnog društva i lokalne samouprave. Cilj je projekta promocija dobrog upravljanja.

Panel raspravu “Građani u ruralnom razvoju – od LEADER-a do CLLD-a” moderirala je Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ/HMRR). Kao panelisti sudjelovali su Svjetlana Kasunić (HMRR), Višnja Jelić Mück (ODRAZ/HMRR) i Siniša Bukal (LAG Zrinska gora-Turopolje/HMRR). Pridružio im se Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Zaključeno je da se u Hrvatskoj ne provodi pristup CLLD (Lokalni razvoj vođen zajednicom) te da LAG-ovi imaju značajnu ulogu u animiranju ruralnih prostora u kojima lokalna zajednica promišlja razvoj svoga kraja, prenosi HMRR. U centralnom događaju proslave HMRR-ovog jubileja sudjelovao je i Tomislav Panenić. Panenić se osvrnuo na HMRR u prošlosti, ali je dao i svoje viđenje budućnosti, prenosi HMRR.

– Kroz LAG smo upoznali potrebe Gorskog kotara, povezali smo se, educirali i zajedno prijavljivali na projekte – prenijela je iskustvo Svjetlana Kasunić, osnivačica prvoga LAG-a, predsjednica HMMR-a. (VGD)

– U 20. stoljeću nismo se bavili ruralnim razvojem, selo nije bilo prepoznato kao potencijal i to je vrijeme kada država nije stajala iza ovakvog pristupa u kojemu “ruralci” uzimaju stvar u svoje ruke. Danas se broj ljudi i udruga povećava, radi se povezivanje građana s pristupom prepoznavanja potreba “odozdo” – rekla je Višnja Jelić Műck, predsjednica ODRAZ-a, bivša predsjednica HMRR-a. (VGD)

Iz ODRAZ-a poručuju da se pretpostavka da će odaziv ruralnog stanovništva u aktivnostima pristupa LEADER biti slab pokazala pogrešnom. Time se, kažu, pokazala vrijednost odlučivanja “odozdo”. Na nekim je područjima veći izazov bio uključivanje jedinica lokalne samouprave  i njihovo razumijevanje za potrebu uključivanja građana u procese odlučivanja.

– Naši problemi nisu bili animiranje članova već jedinica lokalne samouprave jer su nas doživljavali kao samo još jednu udrugu koja će “sjesti” na proračun. Danas nas prepoznaju i imamo podršku, s obzirom na dobre rezultate – rekao je Siniša Bukal, voditelj LAG-a Zrg-Tur. (VGD)

Građani znaju najbolje – sudjelovanje građana u odlučivanju“. Scenarij: Natko Stipaničev, Lidija Pavić-Rogošić, Višnja Jelić Mück, Zlata Mück Sušec; Režija, ilustracija, animacija, glazba: Natko Stipaničev; glas: Amanda Prenkaj; Produkcija ODRAZ – Održivi razvoj zajednice; 2016. 3’15”. Projekt “Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini” financira Europska unija. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Sadržaj ovog animiranog filma isključiva je odgovornost ODRAZ-a i ne predstavlja nužno stav Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH.