Home Vijesti Velikoj Gorici nedostaje medicinskih tehničara: smanjen broj sanitetskih vozila

Velikoj Gorici nedostaje medicinskih tehničara: smanjen broj sanitetskih vozila

PODIJELITE

Otkako Velika Gorica ima dva tima hitne medicinske pomoći koji istodobno rade, svima je lakše – i liječnicima i pacijentima koji se osjećaju sigurnije. Medicinski timovi na velikogoričkom području pokrivaju oko 700 kilometara kvadratnih pa je zaista izazov na vrijeme stići na sve intervencije. U danima kada dolazi do nagle promjene vremena, kao što je bilo u srijedu 28. lipnja, radi se non-stop.

– Naše sirene čule su se i danju i noću, stizali smo na sve strane, nije ni nama bilo lako raditi. Uglavnom su bile intervencije vezane za kardiovaskularne poteškoće zbog vremenski prigoda povećanja vrućine i povećanja vlage u zraku. Kada tijelo ne može kompenzirati tu povišenu temperaturu znojenjem ili rashlađivanjem i sam kardiovaskularni sustav kod bolesnih ljudi prijeđe svoje granice – objašnjava doktor Siniša Golub voditelj velikogoričke Hitne pomoći.

I dok liječnici u hitnoj službi za sada uspijevaju nekako pokriti sve intervencije, problem se pojavio kod nedostatka medicinskih tehničara. Sve ih više odlazi iz Hrvatske. Posljedica je smanjen broj sanitetskih vozila u Velikoj Gorici – prije ih je bilo četiri, a sada su tri.-

Jednostavno nemamo ljudi. Hrvamo se, ali nitko nije ostao neprevezen. Taj sanitetski prijevoz je takozvani ”hladni prijevoz” – nije bitno hoćete li doći za sat vremena, iako je to ljepše i bolje, ili ćete doći unutar pet-šest sati do bolnice ili kontrole na koju ste se odlučili. Smanjen je komfor, ne usluga – ističe dr. Golub te podsjeća kako je broj liječnika ljeti inače smanjen jer i oni koriste godišnje odmore. Na samo jednoj intervenciju tim zna biti i do sat i pol. – Kad izađemo do na primjer Hruševca, imamo 30 kilometara do tamo, 30 nazad, još 25 do Zagreba i nazad pa u jednoj intervenciji pređemo 100 kilometara i nema nas sat i pol. Možete misliti kako je to bilo samo s jednim timom, a nekad nam i ova dva nisu dovoljna – govori nam doktor Golub.

Ipak se nada mirnijem razdoblju jer stanovnici u ljetnim mjesecima često putuju na more, a vjeruje da su i mnogi naučili kako se trebaju ponašati kada temperature dosegnu i 35 Celzijeva stupnja.  – Poslije 10 sati ne treba izlaziti na sunce. Mora se piti dosta tekućine, bilo kao vode ili juha. Banane su dobre da se nadoknadi nedostatak kalija u organizmu – podsjetio je.

Jučer je na velikogoričkom području bio relativno miran dan, do poslijepodneva su imali tek pet intervencija. No zato je srijeda bila za mnoge kobna. Tog je dana, doznajemo od dr. Goluba, uslijed vremenskih nepogoda i nagle promjene tlaka zraka preminulo šest osoba na području Zagrebačke županije. Radi se uglavnom u kardiovaskularnim bolesnicima.