Home Gospodarstvo Velikogorički doktori dio nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća

Velikogorički doktori dio nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća

Rak pluća je u 90 posto slučajeva izlječiv ako se otkrije u najranijoj fazi zbog čega je cilj kampanje otkriti ga čim prije

PODIJELITE
Foto: Zagrebačka županija

U sklopu kampanje ‘Udahni za život’ u Velikoj Gorici i Samoboru organizirana je edukacija za liječnike obiteljske medicine, koncesionare i zaposlenike zdravstvene ustanove kako bi se što bolje upoznali s nacionalnim programom. Upravo liječnici obiteljske medicine imaju glavnu ulogu u detektiranju potencijalnih korisnika koje će nakon pregleda i otkrivanja uputiti na snimanje niskodozažnim CT uređajem.

Hrvatska je inače prva zemlja Europske unije koja kampanjom uvodi nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća. Rak pluća je u 90 posto slučajeva izlječiv ako se otkrije u najranijoj fazi zbog čega je cilj kampanje otkriti ga čim prije. Ciljana skupina koju ovaj program obuhvaća su pušači od 50 do 74 godine starosti.

„Obiteljska medicina je ključ uspjeha. Vi najbolje možete detektirati ljude koje bi trebalo uputiti na snimanje niskodozažnim CT uređajem“, rekao je Ante Marušić, radiolog s odjela kardiotorakalne radiologije KBC-a Zagreb, uz Ivicu Mažuranića, također iz KBC-a Zagreb, voditelj edukacije.

Godišnje u Hrvatskoj od raka pluća oboli oko 3000 osoba, a oko 2800 pacijenata, nažalost, umire. Cilj nacionalnoga programa za probir i rano otkrivanje raka pluća je smanjiti broj oboljelih i spasiti godišnje 500 života.