Home Izdvojeno Velika Gorica izabrana za najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanja i mladih!

Velika Gorica izabrana za najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanja i mladih!

PODIJELITE

Na svečanom proglašenju najboljih gradova za 2021. u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos večeras u Novom Vinodolskom, Velika Gorica je danas izabrana za najbolji veliki grad u kategoriji “Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika”.

“Ponosan na Goricu! Ponosan na svoj grad!”, napisao je gradonačelnik Krešmir Ačkar s dodjele.

Velika Gorica je plasman zaslužila nizom projekata i mjera kojima je podignut standard. “Kada je u pitanju demografska politika nalazi se u Top 5 po iznosu porodiljine naknade po novorođenom (3.283,63 kn), i po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji velikih gradova (5,44 djece po odgojitelju), u Top 10 je po izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u proračunu, u istoj kategoriji gradova (46,05 posto proračuna), u Top 20 po iznosu stipendija i školarina po stanovniku (16,03 kuna).”, piše portal Gradonačelnik.hr.

Velika Gorica je po pitanju kvalitete života osigurala peto mjesto po izdvajanjima za sport u proračunu u kategoriji velikih gradova (7,28 posto proračuna), također i 4. mjestom po Indexu starenja (95,5 posto), kao i po prosječnom vitalnom Indexu (97,98 posto) u spomenutoj kategoriji gradova. U Top 3 (3. mjesto) nalazi se po prosječnom broju nezaposlenih na svakih 1000 stanovnika među velikim gradovima (16,66 nezaposlenih na 1000 stanovnika), isto tako i 2. mjestom po broju odgojitelja u vrtićima i 3. mjestom po pojedinačnom iznosu porodiljine naknade za novorođenčad.

Ovogodišnji najuži izbor najboljih velikih gradova za demografiju i obrazovanje donio je, inače, reprizu posljednja dva izbora kada je riječ o lista kandidata. Pored Velike Gorice, za titulu su se nadmetali Šibenik, Pazin, Čakovec i Bjelovar.

Kvalitetnom pronatalitetnom politikom i poticajnim demografskim mjerama u Velikoj Gorici žele se zadržati mladi i stvoriti poticajno okruženje za doseljavanje mladih obitelji u svoj grad.