Home Izdvojeno Večeras u Mraclinu nova “spelancija”

Večeras u Mraclinu nova “spelancija”

PODIJELITE

KUD “Dučec” iz Mraclina večeras u 18 sati obilježava početak povijesne asanacije sela. Prema Hrvatskoj enciklopediji, asanacija obuhvaća hidrotehničke radove, opskrbu pitkom vodom, kanalizaciju, podizanje veterinarskih stanica, regulaciju sela te izgradnju uzornih stambenih i gospodarskih objekata.

Dr. Željko Dugac, povjesničar medicine s HAZU-a, pred okupljenima će izložiti kakve je asanacijske mjere 1926/27. godine u Mraclinu poduzeo Borčić, direktor Higijenskoga zavoda Škole narodnoga zdravlja. Nakon predavanja održat će se tradicionalan domjenak.

mraclin-pod-vodom-copy
Foto: KUD “Dučec”

– Novom inicijativom istoga dana pristupit će se svojevrsnoj asanaciji važnog mraclinskog punkta, perivoja ispred naše Zgrade. Naime, tijekom vremena taj se prostor, osvojen isušivanjem “mrske bare Krke”, pretvorio u pravi mali arboretum. Kako i stabla imaju svoj vijek trajanja, park je s vremena na vrijeme potrebno obnoviti. Stoga ćemo u petak poslijepodne dočekati nove stanovnike našeg perivoja. Dogovoreno je da se oko terase posade, kako slijedi: tri lipe, dvije vrbe, jedan stupasti hrast te jedan gost s Dalekog istoka: ginko – najavljuju iz KUD-a novu Dučecovu “spelanciju”.dom-zdravlja-mraclin

Zanimljivo je da se 15. listopada prije točno 90 godina u Mraclinu pojavio automobil, točnije ambulantna kola kojim su u selo stigli liječnik i sestra pomoćnicom da bi najavili dolazak direktor Higijenskog zavoda, dr. Borčić, s liječnicima Rasuhinom i Hribarom koji su opet najavili da će u školi svakodnevno biti jedan liječnik i sestra, čiji će zadatak biti liječenje i zdravstvena poduka Mraclinaca, ali i mještana okolnih sela. Tom je akcijom najavljena asanacija Mraclina, koja je počela 1927.godine.