Home Izdvojeno Već osmu godinu rade na očuvanju jedne od najugroženijih ptica Europe

Već osmu godinu rade na očuvanju jedne od najugroženijih ptica Europe

PODIJELITE

Jučer se održala manifestacija ‘Kosci za kosce’ u mjestu Selce u Općini Orle. Sudjelovali su Članovi KUD-a Veleševec, KUD- a Posavec – Dubrovčak Lijevi/Topolje uz mještane. Svim okupljenima pokazali kako kositi travu ručnom kosom, zubljati ju i spremati.

– Cilj ove manifestacije je očuvanje ptice kosac, jedne od najugroženijih ptica Europe i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.  Kosac je velik kao grlica, perje mu je tople smeđe boje, a noge relativno duge i snažne. – navode iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Kosci-za-kosce-2016-6-630x420

Natjecanje u košnji ručnom kosom privuklo je oba spola. Tako je najviše znanja u brzini i čistoči otkosa pokazala Dragica Radmilović te Ivan Margušić.

U sklopu manifestacije predstavljeni su i rezultati monitoringa kosca na području Odranskog polja.

– Ove godine zabilježeno je 45 pjevajućih mužjaka kosca, što je velik rast s obzirom na posljednjih nekoliko godina. Rijeka Odra te Odransko područje idealni su protori za gniježđenje ptice kosac. Upravo radi toga potrebna je visoka trava na poplavnim područjima. Ovakve manifestacije potiču poljoprivredni i ruralni razvoj te pokazuju pozitivan trend očekuvanja ugroženih vrsti te kako je tradicionalan način košnje uzrok bogatog biloškoj raznolikosti. – rekla nam je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten.

Manifestaciju je organizirala već osmu godinu za redom Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Općinom Orle, KUD-om Veleševec, KUD-om ,’Posavec’’ iz Dubrovčaka Lijevog i Topolja, Lovačkim društvom ‘Patka’ Orle, Plemenitom opčinom turopoljskom, Središnjim savezom uzgajivača konja hrvatski posavac i udrugama uzgajivača hrvatskog posavca s područja Zagrebačke županije. Organizatori su ponosni što se ova manifestacija širi i prepoznaje, za što je dokaz bio dolazak zamjenika ministra poljoprivrede Tugomira Majdaka te pročelnika za financije u Zagrebačkoj županiji Ivice Bošnjaka.

Kosci-za-kosce-2016-11-630x420