Home Izdvojeno Vaše dijete čuva baka? Obavezno ga upišite u malu školu

Vaše dijete čuva baka? Obavezno ga upišite u malu školu

PODIJELITE

Ako dijete ne odlazi u vrtić, već se za njega brine baka, djed ili dadilja, potrebna mu je socijalizacija, kažu stručnjaci.

UPISI DO KRAJA RUJNA

U velikogoričkim dječjim vrtićima do kraja rujna traju upisi u besplatan program predškole za djecu koja će prvašići postati iduće školske godine. To je iznimno važno za djecu koja nisu išla u vrtić, kaže Vedrana Debijađi, pedagoginja u dječjem vrtiću Velika Gorica.

–  Važno je prije svega zbog socijalizacije jer djeca koja su bila kod kuće do sada i koja nisu imala prilike biti u društvu svojih vršnjaka, moraju svladati te socijalne vještine  –  kaže Debijađi.

Marija Mikulin

Vrtićki dani odavno su iza devetogodišnje Marije Mikulin koja je s majkom ovdje došla upisati svoju tri i pol godine mlađu sestru.

–  Ja već idem u školu, u treći razred i dobro mi je u školi. A moja sestra će sada ići u malu školu u koju se upravo upisala i ja ću joj biti potpora  –  najavila nam je Marija.

PRVO ODVAJANJE OD RODITELJA

–  Cilj mi je osposobiti dijete za prvi razred. To je potrebno jer nije išla u vrtić. Ovdje bi trebala upoznati prijatelje i socijalizirati se. U biti, da se pripremi, da ima neke obaveze, a ne samo da se igra  –  kaže Marijina majka, Radmila Mikulin. Ističe kako je za Mariju ovo prvo odvajanje od roditelja, te da su u životu djeteta važni baka i djed, ali da u maloj školi ono može vidjeti kako je to biti bez njih.

U Dječji vrtić Velika Gorica stigla je i šestogodišnja Lana u društvu mlađeg brata Frana. Kroz igru i druženje sa svojim vršnjacima, uz stručno vodstvo odgojiteljice, usvajat će nova znanja i vještine. Njezina majka,  Darinka Mačković Čolić, svjesna je poput ostalih roditelja s kojima smo razgovarali, da će njezino dijete u maloj školi steći samostalnost.

RAZVOJ SAMOPOUZDANJA

–  Djeca će u maloj školi imati potrebu pronaći „mjesto pod suncem“ u svojoj grupi od 20 vršnjaka. U jednom trenutku će doznati da se treba izboriti za sebe što je iznimno važno u današnjem društvu  –  napominje pedagoginja Debijađi.

–  Važna zadaća je razvijanje pozitivne slike o sebi kod djece. Dakle, kako da dijete stekne samopouzdanje i samostalnost jer dječica koja su bila u obitelji često puta nisu imala dovoljno prilike biti samostalna, npr. u brizi za sebe i svoje stvari, a što mi dosta vježbamo u programu predškole. Također nam je važno i da kod djece potičemo kreativnost, razvoj motoričkih sposobnosi i brigu za vlastito zdravlje  –  kaže pedagoginja.

Pripreme za što uspješniji polazak u školu počinju prvog dana listopada i traju do 13. lipnja iduće godine. Mala škola će se odvijati dva puta tjedno po dva i pol sata, što je ukupno čak 250 sati.