Home Izdvojeno Učenički pokaz je besplatan, ali roditelji ga platili zbog zbrke u sustavu

Učenički pokaz je besplatan, ali roditelji ga platili zbog zbrke u sustavu

PODIJELITE

–  Prijateljica putuje na relaciji Suša-Velika Gorica i njezini roditelji su trebali platiti 650 kuna što im je bio veliki financijski izdatak  –  upozorava Ivana Đurašin, učenica trećeg razreda velikogoričke Ekonomske škole.

UGOVOR S PRIJEVOZNICIMA NA ČEKANJU

Odluku o subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca Vlada je donijela 29. kolovoza, ali ona u praksi još nije zaživjela.

–  Posljedica je da naši učenici ne mogu za sada dobiti besplatan prijevoz, nego moraju kupiti kartu  –  kaže Zvonko Kunić, velikogorički pročelnik za društvene djelatnosti.

Problem leži u tome, kaže Kunić, što je odluka Vlade stigla prekasno baš kao i prošle godine te da Županija i Grad opet nisu stigli u nekoliko dana prije početka nastave potpisati sporazume s prijevoznicima. Informacija da država učenicima subvencionira 75 posto prijevoza, a ostalih 25 posto Grad Velika Gorica, ostaje tako samo na papiru.

–  Bilo je puno roditeljskih i učeničkih pitanja što učiniti s obzirom da prijevoznici traže od učenika da plate prijevoz. Prijedlog je da kupe pokaz te da pričekaju refundiranje sredstava  –  ističe Kunić.

NEPLANIRANI TROŠAK

Učenici kažu da je zbrka u sustavu subvencioniranja prijevoza utjecala na kućni proračun njihovih roditelja, osobito što se problem javlja na početku školske godine.

–  Roditelji ionako zbog knjiga imaju dosta velike izdatke, a trošak prijevoza nisu planirali jer bi trebao biti besplatan  –  priča nam Marko Sertić, učenik 1. razreda Srednje strukovne škole Velika Gorica. Markov školski kolega, Jasmin Avdić, također učenik 1. razreda, nada se skorom rješenju problema i da će se odgovorni za subvencioniranje prijevoza u buduće na vrijeme dogovoriti.

Ivana Đurašin, učenica trećeg razreda velikogoričke Ekonomske škole kaže da su polovica učenika u njezinom razredu putnici te da su neki prijevoz za rujan jedva uspjeli podmiriti.

Ivana Đurašin

PRIJEVOZ OD 650 KUNA

–  Puno znači kad se pokazi subvencioniraju jer 161 kunu koliko košta mjesečni prijevoz za moju relaciju Velika Buna-Velika Gorica nije mali novac. Prijateljica putuje na relaciji Suša-Velika Gorica i njezini roditelji su trebali platiti 650 kuna što im je bio veliki financijski izdatak. Prošle je godine bilo problema i oko povrata novca. Nismo ga mogli podići u Velikoj Gorici, već smo morali ići u Zagreb na Trešnjevačku remizu  –  kaže Ivana.

ČUVAJTE RAČUNE I NOVAC PODIGNITE NAKON 1. LISTOPADA

Prijevoz za rujan bit će refundiran u listopadu kada bi sustav subvencioniranja napokon trebao profunkcionirati. Potrebno je čuvati račun i s njim otići na prodajno mjesto nakon što se potpišu ugovori s prijevoznicima.

–  Imamo uvjerenja od osnivača i Grada Zagreba i Zagrebačke županije da bi sustav trebao punim plućima proraditi od 1. listopada  –  najavio je pročelnik Kunić.