Home Zanimljivosti Upoznajte Gretu, Alojza i Jagora!

Upoznajte Gretu, Alojza i Jagora!

PODIJELITE

Naše rode dobile su imena! Posjetitelji Facebook stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije odabrali su imena mladim ptićima čiji život pratimo 24 sata na dan. Upoznajte Gretu, Alojza i Jagora.

Imena su dobile po rodama iz crtića “Leteći medvjedići” – Alojz i Greta, te Jagor prema dječaku iz “Priča iz davnina” I.B. Mažuranić a predložile su ih Nives Leskovar i Zvjezdana Belčić Španec.

Greta, Alojz i Jagor, na prvi pogled izgledaju slično kao i roditelji, a razlikovati ih možete po boji kljuna i nogu. Mlade rode imaju crni kljun i tamnije noge, a s vremenom, već prije izlijetanja, boja kljuna i nogu postupno prelazi u narančastu te tamnocrvenu.

Mlade rode trenutno u gnijezdu vježbaju letenje, mašu krilima i poskakuju, a u narednim tjednima će se odvažiti i krenuti na svoj prvi let. Sredinom kolovoza one će krenuti za Afriku. Prvo će se okupiti u manja jata koja će se putem do Izraela povećati na čak do 10.000 ptica u jednom jatu. Zatim uz rijeku Nil nastavljaju put do juga Afrike, čak do Južnoafričke republike. Ovisno o najezdama skakavaca mogu ostati i u nekim sjevernijim krajevima. Rode se često neće vratiti prve godine jer nisu spolno zrele, vratit će se tek u trećoj ili četvrtoj kalendarskoj godini.

Život naše Grete, Alojza i Jagora, pokušaje letenja, hranjenje i ostale svakodnevne zanimljivosti pratite NA LINKU