Home Izdvojeno NOVI TOPLINSKI VAL Pripremite se na velike vrućine!

NOVI TOPLINSKI VAL Pripremite se na velike vrućine!

PODIJELITE

I dok će još danas biti razmjerno svježe, dani pred nama bit će sve topliji.

Sljedećih dana u unutrašnjosti očekuje nas pretežno sunčano i vruće, do srijede uz svakodnevni porast temperature. Samo će još u utorak jutro ponegdje biti razmjerno svježe. U četvrtak u sjeverozapadnim i sjevernim krajevima moguć je jači razvoj oblaka uz lokalne pljuskove i grmljavinu, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

Ostanite u zatvorenom od 10 do 18

U trećem srpanjskom tjednu bit će pretežno suho, sunčano i vruće, uz porast vjerojatnosti za toplinski val koji može utjecati na zdravlje zbog čega treba biti na oprezu. Ne savjetuje se izlaziti van u najtoplijem djelu dana kad je jak UV index, a posebno oprezni moraju biti kronični bolesnici i starije osobe. Preporučuje se da ostanete u zatvorenom prostoru između 10 i 18 sati, konzumirajte velike količine vode kako bi spriječili dehidraciju, a ako izlazite stavite zaštitni faktor te pokrivalo za glavu.

Toplinski valovi sve češći i duži

Toplinski val širi se Europom. Temperaturni rekordi srušeni su u Francuskoj, a najtopliji dan mogla bi zabilježiti i Velika Britanija. Toplinski valovi postali su češći, intenzivniji i dugotrajni. Razlog su klimatske promjene, a svijet se već zagrijao za oko 1.1 Celzijev stupanj od početka industrijske ere. Temperature će nastaviti rasti ukoliko se svjetske vlade ne odluče na aktivniju politiku smanjenja emisija ugljika, upozorili su stručnjaci.