Home Izdvojeno Umirovljenicima poklon paketi umjesto božićnica

Umirovljenicima poklon paketi umjesto božićnica

PODIJELITE

Iz Grada Velike Gorice izvijestili su da velikogorički umirovljenici ove godine neće dobiti 100 kuna božićnice, već prigodne pakete koji će im biti uručeni preko umirovljeničkih udruga. Kao razlog navode nemogućnost novčane isplate prema dosadašnjem modelu.

– Zbog zakonske obveze po kojoj svi korisnici socijalne pomoći moraju biti uvedeni u Evidenciju socijalne skrbi kako bi putem JOPPD obrasca svaka pomoć koja se isplaćuje građanima bila zabilježena u sustavu Porezne uprave, zbog izrazito velikog broja korisnika (njih oko 3000), nije više moguć dosadašnji način isplate – stoji u priopćenju gradske uprave, napominjući kako bi zbog davanja državi Grad trebao izdvojiti dvostruki iznos novca.

– S jedne strane, na 100 kuna božićnice, Grad bi iz proračuna trebao izdvojiti još 100 kuna za davanja, koja bi otišla u državni proračun. S druge strane, umirovljenici, kojima bi to bio drugi dohodak, morali bi platiti 25 posto poreza na navedenih 100 kuna pomoći. Tako bi državni proračun uprihodovao više od samih korisnika božićnice. Budući da Milanović svojom poreznom reformom već uzima iz velikogoričkog proračuna 20 milijuna kuna od vrtića, škola i vatrogasaca, ne želimo dozvoliti da ošteti i naše umirovljenike – zaključili su iz Grada.

Podsjećamo kako su prošle godine 150 kuna božićnice dobili umirovljenici s mirovinom od 1000 do 1700 kuna, dok su 300 kuna božićnice dobili građani s mirovinom manjom od 1000 kuna.