Home Izdvojeno Učenici prošli edukaciju o sigurnosti u prometu, prvoj pomoći i zaštiti od...

Učenici prošli edukaciju o sigurnosti u prometu, prvoj pomoći i zaštiti od požara

PODIJELITE

Učenici drugih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića danas su imali priliku provozati autiće na motorni pogon i upoznati prometne znakove i propise. Akciju ‘Program prometne kulture za najmlađe’ već treću godinu zaredom u ovoj školi provodi Jumicar Hrvatska.

– Djeca su odslušala teorijski dio u školi, a nakon toga smo izašli i omogućili djeci da provozaju autiće s benzinskim motorom. Cilj nam je bio djecu staviti u ulogu vozača kako bi sami prilagodili svoje ponašanje kao pješaka u prometu.- rekao je voditelj Jumicar programa Alan Alagić.

Ovaj program već je prepoznat u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji te djelomično u Gradu Zagrebu.2

-Program je nastao u Finskoj prije 24 godine i provodi se diljem Europe, a u susjednoj Sloveniji provodi se skoro 15 godina. U Hrvatskoj se ovaj projekt provodi tek četiri godine, a želja nam je da naša djeca imaju istovjetnu edukaciju kao i njihovi vršnjaci u ostatku Europe. Znamo da skandinavske zemlje imaju najjaču infrastrukturu i visoku razinu sigurnosti u cestovnom prometu, a ovaj program dolazi iz upravo jedne takve zemlje. – dodao je Alagić.

Akciju su podržali i roditelji djece koja sudjeluju u ovom projektu. Među njima je bila i Marina Hrkač, majka jednog od učenika ove škole.

-Sviđa mi se ovo što sam danas vidjela i mislim da je to jako korisno za djecu, naročito zato što su mogli u realnim uvjetima na poligonu naučiti značenje prometnih znakova i važnost semafora. Mogli su se oprobati u vožnji autića i uvjeriti se da upravljanje automobilom uopće nije jednostavno te da stoga moraju biti izuzetno oprezni kao pješaci u prometu.- objasnila je Marina.

Praktični dio izuzetno se dopao učenicima koji su uživali u radionicama. Među njima je bio i Josip učenik drugog razreda koji se poligonom provozao na suvozačkom mjestu.

– Bilo mi je dobro. Ja već poznajem većinu prometnih znakova i pridržavam ih se na putu do škole pa nisam imao nikakvih problema na poligonu. – otkrio nam je Josip.

3

Osim o prometnoj sigurnosti, djeca su mogla naučiti ponešto i o opasnostima i rizicima nastanka požara i mjerama zaštite te o osnovama prve pomoći na radionicama JVP-a Velika Gorica i Crvenog križa Velike Gorice.

– Mi smo danas ovdje došli kako bismo djecu educirali o opasnostima od izbijanja požara i načinima kako ih spriječiti. Naše predavanje bilo im je zabavno i doživjela su ih kao igru. Ovakve edukacije provodimo s ovim uzrastom jer su dovoljno zreli i dobro upijaju sve informacije. Pokazalo se da su djeca, koja su prva odslušala predavanje, vrlo brzo svojim kolegama, koje nisu prošli edukaciju prenijela sve važne detalje s nje. Tako da su ovi na svoje edukacije došli već dobro pripremljeni. – rekao je Roman Gotal iz JVP-a Velika Gorica.

4

Želja organizatora ove preventivne akcije je da Jumicar program postane dio redovitog školskog programa i bude dostupan svakom učeniku u Hrvatskoj. Do sada je kroz njega u Hrvatskoj prošlo 20 tisuća učenika drugih i trećih razreda iz preko 140 osnovnih i područnih škola.