Home Izdvojeno U Centru za djecu, mlade i obitelj saznali smo je li batina...

U Centru za djecu, mlade i obitelj saznali smo je li batina izašla iz raja

PODIJELITE

U Centru za djecu, mlade i obitelj jučer je održana tribina ‘Je li batina iz raja izašla?’ u sklopu 9. Tjedna psihologije. Na tribini ispred velikog broja roditelja i odgajatelja govorile su Gordana Novković Poje, psihologinja u OŠ Eugena Kvaternika te Jelena Kos i Sanda Puljiz Vidović, psihologinja iz Centra.

– Uz ostale programe, svake godine organiziramo i ovakvu tribinu. Nadam se da smo uspjeli porazgovarati o problemima jer smo progovorili o struci i o Centru. Trenutno ne održavamo predavanja, ali nedavno nam je krenula grupa ‘Neke nove fore u učenju’, a još imamo mjesta u programu ‘Istresite stres’ za koji se još uvijek mogu prijaviti svi zainteresirani. – dodala je Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra.

Psihologinje su kroz svoje predavanje tvrdile kako je nedopustivo ‘udarati’ djecu i da je to samo pokazatelj nemoći roditelja da uspostave kvalitetan odnos uzajamnog poštovanja sa svojom djecom.

centar za djecu i roditelje katd predavanje psihologija odgoj (1)

– Kao roditelj i psiholog mislim kako batine nikako nisu opcija za discipliniranje djece te da je jako bitno da roditelj radi i na sebi i da se ne ustručava pitati za pomoć i savjet. Ljudi često sa problemima dođu tek kada je prekasno. Bitno je provoditi što više kvalitetnog vremena s djecom, razvijati pozitivan odnos ali i postavljati granice. Treba znati izabrati metodu kojom bi se pokazalo djetetu što nije dobro i što napraviti slijedećeg puta. – rekla je Gordana Novković Poje,  psihologinja.

Tribina je okupila velik broj roditelja i odgajatelja koji su sudjelovali u raspravama svojim pitanjima i primjerima iz vlastitog života.

– Ove radionice u Centru vrlo su edukativne i makar svi znamo da je zlostavljanje loša stvar, kada se to podijeli sa ostatkom grupe lakše i ljepše sjednu sve te informacije. Ove tribine imaju odličan učinak. – Maja, jedan od roditelja koji je sudjelovao na tribini.

Ovakve tribine način su da roditelji nauče kako ‘urazumiti’ svoje dijete. Velika većina roditelja ima već određeno mišljenje kako to raditi, no savjet psihologa i odgajatelja pomaže u pravilnom odgoju i ponašanju u obitelji.