Home Gospodarstvo U Zagrebačku županiju dolaze turisti iz svih krajeva svijeta

U Zagrebačku županiju dolaze turisti iz svih krajeva svijeta

PODIJELITE

Iz godine u godinu Zagrebačka županija bilježi sve veći broj turista koji odlučuju svoje slobodno vrijeme provesti upravo u okolici Zagreba. Da Županija ima što ponuditi, govore i same brojke koje potvrđuju kontinuirani porast broja turista. Tijekom prvih šest mjeseci 2017. godine u Zagrebačku županiju došla su 35 652 turista što je za 19 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Porastao je i broj oni koji odluče tu i prenoćiti – u odnosu na prošlu godinu, 11 posto je više turističkih noćenja što je ukupno 64 100.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 42 965 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 21135 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 24186 gostiju bili su stranci, a preostalih 11 466 domaći gosti.

U prvoj polovici 2017. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a u ljepote „zelenog zagrebačkog prstena“ uvjerili su se i oni iz SAD-a, Koreje, Australije, Tajlanda i Brazila.

– Ovakvi pokazatelji rezultat su strateškog razvijanja ponude i sustavnog ulaganja u sektor turizma, a veliki utjecaj ima i blizina Zagreba koji je postao poželjna europska turistička destinacija. Narednih mjeseci našu će obalu obići milijuni stranih turista koji posljednjih godina sve više istražuju i ponudu kontinentalnog turizma, tako da sam sigurna da će rezultati na kraju 2017. godine biti iznimni – rekla je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Osim bogate kulturne baštine, zanimljivog ruralnog prostora, vinskih cesta, mnogobrojnih manifestacija te poznate eno-gastronomske ponude Zagrebačka županija sustavno razvija i posebne grane turizma pa tako radi na jačanju cikloturizma.