Home Izdvojeno U Velikoj Buni osniva se Spomen park 153. brigade Hrvatske vojske

U Velikoj Buni osniva se Spomen park 153. brigade Hrvatske vojske

PODIJELITE

Članovi 153. brigade Hrvatske vojske i Velikogoričke topničke bojne, okupili su se na prvom zajedničkom druženju nakon Domovinskog rata. Stigli su u Bukevje gdje su u listopadu 1991. godine osnovali brigadu i krenuli na dugi ratni put, od Vukovara do Cavtata.

branitelj1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Zajedno smo radili u obrani zemlje. Ovo je susret sjećanja na naše ratne dane i sve ono što smo prošli u Domovinskom ratu. Prisjetili smo se na te ponosne dane – rekao je Ivan Mišerić, predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV Velika Gorica.

Velikogorički branitelji dali su osobiti doprinos u Domovinskom ratu.153. brigadu činilo je 5818 vojnika. Poginula su 72 člana postrojbe, dok su 452 ranjena. Među njima  je petero 100 postotnih invalida.

Kako bi odali počast svim suborcima, Udruga pripadnika 153. brigade priprema otvaranje Spomen parka u krugu vojarne u Velikoj Buni. Među brojim ratnim eksponatima bit će izložen i vojni zrakoplov MiG 21, a u prostoru muzeja fotografije i životopisi poginulih članova brigade.

miseric

– Pripreme su privedene kraju. Sada se radi na izradi projekta i građevinskoj dozvoli, te odabiru eksponata koji će biti postavljeni na vanjskom dijelu Spomen parka. Već tijekom ove godine možemo započeti s radovima na uređenu. Ako će biti dovoljno sredstava, mislim da ćemo moći urediti i veći dio Spomen parka. To bi bila vrijedna stvar i puni smo optimizma – dodao je Mišerić.

NAORUŽALI SE AKCIJOM „BUNA“

Zapovjednik Velikogoričke topničke bojne, Stjepan Dianežević, prisjetio se osnutka te postrojbe Hrvatske vojske, 29. rujna 1992. godine. Na početku je djelovala kao jedinica Teritorijalne obrane sektorskog štaba Jug. Postrojba s 44 vojnika, časnika i dočasnika koja je na raspolaganju imala četiri minobacača najprije je krenula na pokupsko bojište. Kao svoj najznačajni uspjeh izdvajaju akciju „Buna“, taktičko osvajanje vojarne u Velikoj Buni čime su samo 10 dana nakon osnutka došli do značajnog naoružanja.

dijanezevic

– Time se naoružala jedinica s 8 minobacača 120 mm, 4 minobacača 82 mm, bestrzajnim topom i materijalno-tehničkim sredstvima koja su bila snaga postrojbe koja se zatim mogla kretati po svim terenima – napomenuo je Dianežević.

Velikogorička topnička bojna s 102 vojnika, časnika i dočasnika, bez poginulih i teže ranjenih vojnika, svoj ratni put je završila krajem 1992. godine potpisivanjem primirja. Postala je dio taktičke grupe 153. brigade s kojom je i sudjelovala u akciji Oluja.

– Sjetite se zajedništva i onoga što vas je nosilo 90-ih godina i u problemima koji neće biti ratni. Stavimo ploču na ovaj Društveni dom u Bukevju kako bi se znalo da je upravo ovdje osnovana velikogorička bojna – ratnicima je poručio gradonačelnik Dražen Barišić.

Na zajedničkom druženju suboraca prikazani su filmovi o ratnom putu i strategiji oslobađanja Hrvatske.