Home Izdvojeno FOTO Lovom na posljednjeg moguta završio 1. Legendfest u Lukavcu

FOTO Lovom na posljednjeg moguta završio 1. Legendfest u Lukavcu

PODIJELITE

Starim gradom Lukavcem za vikend su šetali moguti, coprnice, vile, prikaze i plemićke obitelji. Dvorac i okolicu obavili su mistikom i pretvorili ga u mjesto iz legendi i starih narodnih priča. Prvi Legendfest u Turopolju oživio je tako priče o mogutima i suđenjima vješticama.

– Nismo još sigurni, ali moguta nazivamo isto ono što se u Istri zovu krsnici, znači dobri vješci – objasnio je Ivor Zidarić, organizator Legendfesta.

IMG_1295_web.jpg

Prvi dan festivala ispred dvorca je uprizoreno suđenje vještici te njeno spaljivanje na lomači. Priča je to o kojoj postoje zapisi koji potvrđuju da se zaista i odvijala u Lukavcu.

– To je jedna od priča, baš iz muzeja izučena van o jednoj vještici koja je prikazala njih 30 iz Zagreba i kojoj su sudili. Djeci je ona bila najzanimljivija i uživali su u suđenju vještici. To im je najstrašnije, a strah uvijek  fascinira – kaže Ivor Zidarić.

ZAŠTO BAŠ MOGUTI I VJEŠTICE?

Budući da se festival temelji na znanstvenim saznanjima o legendama i mitovima, za prvi Legendfest u Lukavcu bilo je bitno da se bavi tematikom o kojoj postoji najviše podataka.

– Ovaj put smo išli na neke već provjerene i istražene stvari jer da bi došli do nekih spoznaja, legendi, a da one budu znanstveno utemeljene je potrebno neko određeno vrijeme. To je proces koji traje. Što se tiče posjećenosti, mi smo izuzetno zadovoljni. Vrijeme nas je tak-tak služilo, malo kiša, malo sunce, ali tim više nam je ova posjećenost pokazatelj da je ovo tematika koja strašno zanima ljude  – rekla je Margareta Biškupić, ravnateljica Muzeja Turopolje.

KAO IZ LEGENDE

Svaki prostor, livada i površina oko dvorca bili su ispunjeni umjetničkim sadržajima. Od pripovjedača, predstava, glazbe i plesa do predavanja, izložbi i radionica za djecu. Teško je nabrojiti što se sve događalo, ali posjetitelji su saznali puno o tradiciji i legendama Zagrebačke županije.

– Izložbe su sve aktivne cijelo vrijeme, vile su u krošnjama, imaju svoje vilenjačke plesove, izrada maski za djecu, izrada malih bubica i likova i moguta su u tijeku cijelo vrijeme, origami radionice – kaže Zidarić.

IMG_1297_web.jpg

Festival je bio posebno atraktivan djeci koja su se mogla uključiti u radionice izrade maski ili buba.

IMG_1245_web.jpg– Na ovoj radionici trenutno radimo od raznih materijala koje smo donijeli od doma razne bubice, znači radimo pauke, stršljene. Jedna djevojčica je napravila maloprije bubamaru s dugom kosom – kroz smijeh je ispričala Iva Karlović Jurković, voditeljica radionice.

Najmlađi su sudjelovali i u izvođenju predstave, glazbe, u izložbe, a sve su zajednički pripremali uz pomoć stručnog voditelja.

– Bila sam na konju i gledala sam predstavu. Malo mi se svidjelo, samo što mi je bilo neobično samo zato što su plesali pa sam mislila kakva je to predstava – kazala je šestogodišnja posjetiteljica Legendfesta Petra.

Legendfest je obiteljski tip festivala na kojemu bi svatko trebao moći pronaći nešto za sebe. Uz to je i multimedijalan, a uključuje sve tipove umjetnosti.

ISTARSKA ISKUSTVA

Festival u Istri živi već osam godina, a koliko je kroz to vrijeme postao važan vidi se iz nagrada, ali i Muzeja nematerijalne baštine Istre koji se otvorio upravo u Pićanu, mjestu iz kojeg je Legendfest krenuo.

– Cilj mi je ovdje sa Muzejom Turopolja napraviti sličnu priču samo na temu Zagrebačke županije i Turopolja. Dakle, izvući van kroz cijelu godinu priče o suđenju vješticama, o mogutima, sve što je zapisano, sve što se nalazi negdje u arhivima, što ljudi ne čitaju baš i prikazati to u ova dva, ja se nadam, i tri dana – kaže Ivor Zidarić.

Prvi Legendfest zatvorio se “Lovom na posljednjeg Moguta” koji su uprizorili Ri Teatar i Ogranak seljačke sloge Buševec na cijelom području u dvorcu i oko njega.

[print_gllr id=13811 display=short]

[print_gllr id=13853 display=short]