Home Kultura U Veleševcu predstavljena “Posavska guska”

U Veleševcu predstavljena “Posavska guska”

PODIJELITE

Proteklog vikenda u Društvenom domu u Veleševcu predstavljeno je znanstveno istraživanje i dvojezična knjiga “Posavska guska” autora mr.sc. Romana Ozimeca, Darka Petanjeka i dr.sc. Miljenka Ernoića.

potpisivanje-knjigeKnjiga je nastala kako bi se promovirala ova pasmina i njezin uzgoj jer Hrvatska do danas nema niti jednu prijavljenu izvornu pasminu gusaka. U Hrvatskoj postoji oko 550 matičnih posavskih gusaka od čega 130 mužjaka i 420 ženki. Na području rijeke Save i njezinih pritoka posavska guska se uzgaja od pamtivijeka. Guske su iznimno važne za vodene i travnjačke ekosustave gdje održavaju pašnjak i utječu na povećani kvalitativni sastav pašnjaka.

predstavljanje-knjigeAutor, Roman Ozimec istaknuo je: “Guska je jedna od rijetkih životinja kod koje se sve može iskoristi. Guščje meso, jetra, krv i guščja jaja koriste se za jelo, gušća mast za jelo i u medicinske svrhe, guščja koža s perjem za odjevne predmete i igračke, guščje paperje i perje za jastuke i ostalu posteljinu, pera za pisanje, a baze pera za četke.”

posavske-guske– Neophodno je pokrenuti postupak zaštite zemljopisnog porijekla i izvornosti posavske guske. Nakon očuvanja pasmine, potrebno je zaštiti proizvode posavske guske te proizvesti i ponuditi paletu tradicijskih proizvoda posavske guske, kao dijela naše baštine, ali i jednog od izvornih gospodarskih aduta – istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

gostiNakladnik knjige je Udruga ADIPA (Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske), a sunakladnik Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Knjiga je izdana uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Predstavljanju knjige prisustvovali su načelnik općine Orle Ivan Petko sa suradnicima, predstavnici Zagrebačke županije, uzgajivači gusaka te mnoštvo zainteresiranog stanovništva.

uzgajivac-gusaka-mato-butic

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije