Home Izdvojeno U OŠ Vukovina održan školski sat na otvorenom uz pričanje legendi i...

U OŠ Vukovina održan školski sat na otvorenom uz pričanje legendi i stvaranje umjetničkih radova

"Na otvorenom i u praktičnom radu mogu mnogo naučiti, nadamo se da će im današnji dan ostati neizbrisiva uspomena"

PODIJELITE

U Osnovnoj školi Vukovina održan je već treći po redu “Školski sat na otvorenom”. Svake godine rade na tome da daju sadržaj Ekološko edukativnom parku trokut. Na ovaj način žele potaknuti zanimanje mještana, ali i drugih za očuvanje okoliša, autohtonih biljaka, životinja, tradicije i običaja na svaki moguć način.

Danas su tako učenici trećeg razreda u dvorištu Kurije i na Trokutu bili uključeni u 3. Školski sat na otvorenom. Učenike je dočekao pripovjedač Nikola Pejak, inače sakupljač usmene predaje, turistički vodič i interpretator baštine koji im je ispričao činjenice iz povijesti i ispričao legende vezane uz naš kraj.

“Na otvorenom i u praktičnom radu mogu mnogo naučiti, ali tako imaju i priliku da od osoba koje nisu njihovi učitelji mogu možda nešto više saznati, neke zanimljivosti i slično što nastavnik u programu ne može ili ne stigne odraditi. Nastava na otvorenom je uvijek vrlo pozitivna za učenike.”, govori nam Sandra Mašić, članica udruge Vukovina u Srcu koja je za danas organizirala ove aktivnosti u suradnji sa školom. Udruga Vukovina u srcu je osim u organizaciji pomogla i u pripremi materijala za slikanje te užine za sudionike.

Nakon uvodnog pripovijedanja su djeca u pratnji Ljerke Kovačević iz udruge Vukovina u srcu i učiteljice Ivone Golubić u parku Trokut pod vodstvom umjetnice Ljiljane Cvetković izrađivali grupni rad i pojedinačne radove na temu kurije Alapić, Parka Trokut, Turopolja, šume i drugih motiva. “Sretno i uspješno završio je nas školski dan na otvorenom. Bilo je vrlo poučno, zanimljivo, kreativno i zabavno. Nikoline zanimljive priče izmjenjivale su se sa Ljiljaninom kreativnom likovnom radionicom. Nakon svega slanci i sok bili su pun pogodak. Zahvala ide Nikoli, Ljiljani, učiteljici Ivoni i 3.B kao i tetama Dragici i Duški. Učenici su bili jako motivirani i veseli.“, navodi Ljerka iz udruge Vukovina u srcu.

“Bilo je zbilja odlično. Gospodin Nikola im je cijelo vrijeme držao pažnju svojim zanimljivim pričama, a gospođa Lili ih je potaknula na kreativno izražavanje. Uživali su u slikanju i bojanju.”, govori učiteljica Ivona Golubić uz velike zahvale svima koji su bili uključeni. Dodaje i kako učenici već sada pitaju kada će moći imati ponovno ovakav dan.

“Obrađuju se teme zavičaja kroz likovni i tjelesni, a tu temu djeca inače obrađuju u trećem razredu. Nadamo se da će im današnji dan ostati neizbrisiva uspomena. To je cilj  ovakvih aktivnosti udruge, da privučemo djecu da koriste takve prostore kao mjesta na kojima su naučili, a i dobro se zabavili i stvorili lijepe uspomene na školske dane.”, zaključuje Mašić te dodaje kako su do sada radili s nižim razredima, no već sada su u planu aktivnosti za više razrede i s drugim udrugama.

Radovi koji su nastali na ovoj radionici bit će izloženi na već tradicionalnom vukovinskom Božićnom sajmu “Nešto za bor, nešto za pod bor” koji će se održati polovicom prosinca.