Home Izdvojeno U Mraclinu proslavljeno sto godina kulturno-umjetničkog amaterizma

U Mraclinu proslavljeno sto godina kulturno-umjetničkog amaterizma

Sve je počelo u lipnju 1922. godine osnivanjem ženske pjevačke skupine Vjenčić

PODIJELITE

Kulturno-umjetničko društvo Dučec jučer je u sklopu Vidovih dana proslavilo 100 godina djelovanja. Kako nam napominje Matija Kos, predsjednik KUD-a Dučec, riječ je o stotoj obljetnici kulturno-umjetničkog amaterizma u Mraclinu koje je počelo još davne 1922. godine u lipnju osnivanjem ženskog pjevačkog sastava Vjenčić. “Prema pričanju starih Mraclinaca i prije toga se pjevalo i sviralo u Mraclinu, no od tada se počinje organizirano djelovati. Danas se osim folklorom bavimo kulturom u širem smislu. Organiziramo razne manifestacije poput znanstvenih predavanja, promocije knjiga, ali i tradicionalnih običaja poput paljenja rakije.“, objašnjava Kos.

Pjevačko društvo Vjenčić početno je osmišljeno za potrebe liturgijskog pjevanja u crkvi, a kasnije se širilo i okupljalo sve više sudionika. Danas se tako Dučec ne bavi samo folklorom već cijelim spektrom društvenih i kulturnih aktivnosti koje mještani prepoznaju i prihvaćaju. Kako navodi Ratko Cvetnić, član upravnog odbora KUD-a Dučec, s godinama imaju sve više publike izvan Mraclina, Turopolja i Zagreba.

“Mraclin je jedna od tradicionalnih sučija Turopolja, ovo mjesto zadnjih sto godina ima izdvojenu povijest Turopolja zahvaljujući asanaciji i činjenici da je zbog bolje povezanosti sa Zagrebom imalo veliku orijentaciju na obrazovanje, gospodarstvo i boljitak mještana. Mraclinci se uvijek s ponosom drže svojih posebnosti.”, ističe Cvetnić.

Prava mraclinska nagrada za zaslužne

Stota obljetnica kulturno-umjetničkog amaterizma u Mraclinu dio je proslave Vidovih dana u sklopu kojih se sinoć održala i svečana sjednica. Za proslavu su i nagradili više od sto zaslužnih sugrađana. “Nagrada je lira, naš simbol, stopostotni mraclinski proizvod od drveta za koji je dizajn radila naša članica Maja Mravec, a tvrtka Kova iz Mraclina radila je pločicu. Stoga je ovo baš potpuno mraclinski proizvod.”, dodaje Kos.

Iako je održana svečana sjednica i velika obljetnica, proslava Vidovih dana još nije gotova. Večeras, 17. lipnja se tako održava veliki koncert zahvale svim bivšim članovima KUD-a na kojem će sudjelovati sve skupine kulturno umjetničkog društva Dučec. Nakon folklornog koncerta je planirano druženje uz sastav “Skoro frajeri”. U subotu će se održati malonogometna liga Turopolja i Posavine i 7.Memorijalni malonogometni turnir “Blaž, Žina i Gale” te zabava uz grupu Sjaj. U nedjelju je na redu svečana misa.

Kako je bilo na proslavi, pogledajte u galeriji u nastavku: