Home Izdvojeno U Hrvatskoj, pa tako ni u Gorici do sada nije zabilježen niti...

U Hrvatskoj, pa tako ni u Gorici do sada nije zabilježen niti jedan slučaj gripe

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su nam dali objašnjenje: "I nama je to malo čudno"

PODIJELITE

Zaraza koronavirusom i brojanje zaraženih zauzelo je velik dio javnog prostora. Mnogi se, s obzirom na sezonu u kojoj se nalazimo, pitaju gdje je nestala obična gripa. S obzirom na to da do sada nisu objavljene nikakve brojke o zaraženima od gripe na području Velike Gorice, Zagrebačke županije, pa ni cijele Hrvatske, upitali smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo za objašnjenje.

Podsjećamo, u Hrvatskoj je, zaključno s 10. veljače 2019. godine, službeno registrirano ukupno 48 080 oboljelih, a do 17. svibnja 2020. godine je službeno registrirano ukupno 59 725 oboljelih od gripe.

“I nama je to malo čudno”

Ove sezone nije zabilježen niti jedan slučaj gripe, što je naravno i nama malo čudno. Nije bilo slano puno uzoraka u laboratorij na određivanje virusa influenze, ali i ono što je poslano je bilo negativno.“, govori nam doktor medicine Lovro Vujičić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Dodaje i kako se to može povezati sa situacijom u Australiji: “Tamo također ove njima već protekle sezone tijekom našeg ljeta nisu imali više od 100-tinjak slučajeva gripe na cijelom kontinentu.

Vjeruje kako je razlog tome i držanje mjera protiv koronavirusa:  “Očito su mjere protiv COVID-19 (držanje fizičkog razmaka, nošenje maske, smanjeno okupljanje, online nastava, rad od kuće, zatvaranje kafića i restorana i sl.) djelovale i na virus gripe koja je i na razini Europe zabilježena u gotovo zanemarivim minimalnim brojkama.