Home Izdvojeno U Buševcu predstavljena knjiga ’50 godina buševskog šaha’

U Buševcu predstavljena knjiga ’50 godina buševskog šaha’

PODIJELITE

U Domu kulture u Buševcu predstavljena je knjiga ’50 godina buševskog šaha’ autora Drage Katulića. Osim brojnim fotografijama, monografija obiluje isječcima iz Glasa Buševca, Velikogoričkog lista i bilješkama najdugovječnijeg šahovskog majstora Marijana Rožića.

sah-busevec-monografija-21.jpg—–– Ovo nije klasična monografija, ovo je triptihon monografija koja u tri dijela obuhvaća povijest buševskog, hrvatskog i turopoljskog šaha. Knjiga je nastajala pet godina – rekao je Drago Katulić, autor monografije.

U knjizi se osim informacija vezanih uz povijest šaha na ovim prostorima mogu pronaći i detalji vezani uz društveni kontekst tog vremena.

– Ovo je vrlo vrijedna knjiga koja uz šah prezentira i društveni život Buševca. Ova priča jedinstvena je u Hrvatskoj. Zato je važan ovaj dokument jer će ostati kao pisani trag o povijesti Buševca generacijama koje dolaze. Važno je da ovo mjesto napreduje, a na nam je da osiguramo još bolje materijalne uvjete za to – izjavio je Rudi Vujević, dožupan Zagrebačke županije.

sah-busevec-monografija-15.jpg

Velik doprinos nastanku monografije dao je i Zlatko Rožić, mecena i učitelj generacija buševskih šahista.

– Njegovi naputci, slike, korekcije i citati znatno su doprinijeli izražajnosti ove monografije i esejističkom pristupu koji je koristan u ovakvim situacijama – naglasio je Katulić.

‘UČITELJ’ GENERACIJA POLETOVIH ŠAHISTA

sah-busevec-monografija-14.jpg

Zlatko ili od milja ‘Učitelj’ zadužio je svojim radom i Buševec i ŠK ‘Polet’ u kojem je odnjegovao generacije mladih šahista.U učionicama lokalne osnovne škole tražio je nove šahovske talente, a djeca su se rado odazivala. Kroz godine predanog rada među njima isplivali su oni najbolji.

sah-busevec-monografija-27.jpg

—–– Zahvaljujući šahu upoznala sam jako puno ljudi i prijatelja s kojima sam i danas u prekrasnim odnosima. Doživjela sam jako puno lijepih trenutaka i na kraju krajeva tu sam se sprijateljila s Majom. Nas dvije i danas smo prijateljice, a bile smo i prve djevojke koje su ostvarile značajnije uspjehe za ‘Polet’. Mislim da smo svojim uspjesima potaknule veliki broj cura da počnu igrati šah u Buševcu – izjavila je Marina Vnučec, članica Šahovskog kluba ‘Polet’ iz Buševca.

[print_gllr id=31312]