Home Izdvojeno Traju Dani osoba s invaliditetom

Traju Dani osoba s invaliditetom

Cjelotjedni program danas nudi predstavu Gradu s ljubavlju

PODIJELITE

Jedan dan u godini nije mnogo, pa čak ni cijeli tjedan, ali je dovoljno da se podsjetimo na dio naših sugrađana, osobe s invaliditetom koji streme biti ravnopravni članovi zajednice. Na to podsjećaju i Dani osoba s invaliditetom koji ove godine nose zajednički naziv “Volim život”. Petra Žuvela logopedica je u Dječjem vrtiću Žirek već 17 godina. To je posao koji a zadovoljstvom radi, svim srcem i u njemu uživa. Nije uvijek bilo tako, javnost nije bila toliko senzibilizirana za osobe s invaliditetom, priča nam Petra, no to se polako počelo mijenjati nakon Domovinskog rata.

Danas, u Hrvatskoj, a posebice Velikoj Gorici mnogi su benefiti koje osobe s invaliditetom mogu iskustit. Zapravo, nećemo to nazvati beneftima, nego mogućnostima koje ih čine jednakim i ravnopravnim korisnicima sadržaja.

Od 2003. su postavljeni signalizaori za slijepe i slabovidne u prometu, tu je i posudionica ortopedskih pomagala, kombi, stiže još jedan, savjetovalište…no ima nešto na što stalno upozoravaju, a nikako da bude riješeno a to je prilaz policijskoj postaji. “Tu nisu samo osobe s invaliditetom, već stariji ljudi, slabo pokretni koji ne mogu ući u zgradu Policije. Iako na to godinama apeliramo i dalje nema konkretnog rješenja, a čime bi se trebao pozabaviti MUP. Novci su potrošeni, a za nas to nema nikakve koristi”, naglašava Darko Matić, inače predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grad Velike Gorice.

A u Gorici se mnogo radi. U pripremi je treća strategija za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom koja će obuhvatiti 50 do 60 novih ciljeva. “Do sad smo napravili puno zahvata koji su dali konkretne rezultate, no nikad nije dovoljno, a vjerujemo kako će nova strategija dati i jednu novu dimenziju. Mi smo grad koji razumije osobe s invaliditetom i o njima se brine, a naša briga nije samo slovo na papiru već se ona mora reflektirati i kroz zadovoljstvo tih osoba i njihovih obitelji”, govori gradonačelnik Dražen Barišić.

Dani osoba s traju do kraja tjedna, a nude sportsko kulturne sadržaje. U galeriji POU tako možete pogledati izložbu kreamičkih radova Krešimira Habljaka i grafika preminulog Nikice Kasunića, večeras u dvoranu Gorica svratiti na predstavu “Gradu s ljubavlju”, ili pak u subotu pogledati natjecanje u boćanju.