Home Izdvojeno Tomo Vega objavio je svoju prvu slikovnicu o dječaku koji se bavi...

Tomo Vega objavio je svoju prvu slikovnicu o dječaku koji se bavi plesom

Ova ilustrirana priča za cilj ima ohrabriti djecu, pogotovo dječake, da se okušaju u plesu, ali i da se osvijeste mladi roditelji te da im se prošire horizonti

PODIJELITE

Tomislav Odžić, svima mnogo poznatiji kao trener Tomo Vega ovoga puta redove na našem portalu zauzima zbog nečeg drugog osim plesa. Praktički.

Naime, Tomo je napisao slikovnicu, ilustriranu priču za djecu koja je jučer izašla iz tiska! Glavni protagonist slikovnice je dječak Lukas koji se počinje baviti plesom, a ne nekim drugim sportom.

Muški plesači često nailaze na predrasude i nasilje

Kako navodi Tomo, priča prati Lukasa i sve ono što mu se događa na putu do njegovog prvog natjecanja. Za razliku od Lukasa, njegov prijatelj Marko nije imao te sreće. Markov otac smatra da je ples za djevojčice, a ne za dječake.

“Ova priča inspirirana je istinitim događajima, a ukazuje na sve ono s čime se susreću dječaci-plesači. Zabrinjavajuće je da se danas više nego prije 20-30 godina dječaci plesači suočavaju s vršnjačkim nasiljem zbog predrasuda, neznanja i diskriminacije. Nekada je plesati bilo stvar opće kulture i nešto sasvim normalno i podjenako zastupljeno kod oba spola, dok je danas postalo uvriježeno mišljenje da je ples uglavnom za nježniji spol.”, govori Tomo.

Namijenjena za djecu i roditelje

Spominje i kako je Hrvatska jedna od najgorih u Europi po pitanju diskriminacije muških plesača. Zbog toga je ova slikovnica namijenjena djeci od pet do 10 godina i njihovim roditeljima.

“Naime, djeca predškolske dobi ne znaju čitati pa im čitaju roditelji. Nadam se da će čitajući ovu priču svojoj djeci i roditelji proširiti svoje vidike te prevazići predrasude o dječacima koji se bave ili žele baviti plesom.”, govori.

Ova priča je posebna po tome što odašilje jake poruke djeci i
roditeljima te ih uči toleranciji, razumijevanju, podršci i ustrajnosti. Jer Tomi je, kao autoru, cilj barem malo promijeniti svijest ljudi.

Slikovnica ima opseg od čak 68 ilustriranih stranica. Cijena je 79 kuna, a slikovnicu možete kupiti na stranicama VEGE OVDJE. U nastavku pogledajte i kratku verziju slikovnice.

Ukratko_Lukasova plesna pustolovina

O Autoru:

Tomislav Odžić (Tomo Vega), rođen je u Sisku 1979. godine. Kao dijete pokazivao je zanimanje za ples i druge načine kreativnog izražavanja. Ratne 1992. godine počinje se baviti akrobatskim rock ‘n’ rollom u sisačkom klubu ‘’Z&D’’ te s vremenom ostvaruje zapažene rezultate. S nepunih osamnaest godina počinje trenirati prvu skupinu djece i od tada je, uz svoju plesačku karijeru, radio kao trener i koreograf. Kako je oduvijek sanjao da ima svoj sportsko plesni klub, u proljeće 2003. godine osniva  klub Vega u Velikoj Gorici. Nedugo zatim njegovi članovi, uglavnom djeca, postaju među najboljima u Hrvatskoj. Pobjeda njegovog para na svjetskom kupu 2007. godine bila je početak uspjeha na svjetskoj sceni. Isti par je 2008. osvojio europsku broncu, a 2009. godine su pobijedili na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Pored njih imao je i brojne druge parove u top deset parova svjetske rang ljestvice.

Poznatiji kao Tomo Vega, pridružuje se ekspanzijskom timu Svjetske rock ‘n’ roll konfederacije te trenira plesače iz raznih država svijeta. I dalje kao veliki entuzijast i zaljubljenik u sport stvara nove naraštaje uspješnih plesača, ali isto tako promiče ples i sport kao korisno iskorištavanje slobodnog vremena i načina izražavanja.

Lukasova plesna pustolovina njegovo je prvo djelo u ovoj formi, a želja mu je ohrabriti djecu, pogotovo dječake, da se okušaju u plesu. Isto tako želi proširiti horizonte mladim roditeljima kako bi i oni bili podrška svom djetetu da se izrazi pokretom. Volio bi da je situacija danas nalik onoj od prije dvadeset ili više godina kada je u plesnim klubovima bilo podjednako dječaka i djevojčica.