Home Izdvojeno Teatar i klasična glazba gosti su ovogodišnjeg VG Brassa

Teatar i klasična glazba gosti su ovogodišnjeg VG Brassa

PODIJELITE

Približava se datum održavanja 8. Velikogoričkog Brass Festivala pa je vrijeme da se nešto kaže i o nastupima, odnosno glazbi koja će od 24. do 28. svibnja živjeti u našem gradu. Sad već kultni festival otvorit će gosti iz Izraela Tempera Ensemble koji se sastoji od trube, saksofona, udaraljki i klavira.

– Malo koketiramo s nečim drugim. Udaraljke još do sada nismo imali priliku vidjeti u takvom izdanju. Također, još nismo imali saksofonistu jer su oni iz porodice drvenih puhačkih glazbala pa će biti interesantno čuti boje udaraljki, saksofona i trube. Koncert koji izvode je klasnična i jazz glazba na jedan komercijalan način. Znači nešto neočekivano i vrlo zanimljivo – objasnio je umjetnički ravnatelj Velikogoričkog Brass Festivala Tomislav Špoljar.

Idući dan nastupa Ad Gloriam Ensemble. Radi se o članovima, uglavnom opernog orkestra. Ansambl se sastoji od pet limenih puhača, članova orkestra Opere HNK u Zagrebu. Njihov repertoar sastoji se od djela majstora renesanse i baroka, autora popularnih filmskih tema te djela suvremenih hrvatskih skladatelja, od kojih su neka posebno napisana za ovaj ansambl.

RAZIGRANI I ZABAVNI FRANCUZI

– Festival će zatvoriti francuski ansambl trubača Les Trompettes de Lyon koji koketiraju s teatrom. Donijet će svoju scenografiju. Dok sviraju, dodaju se balonima, jašu umjetne konje, izvlače ljude iz publike. Mislim, nije to ništa strašno samo se igraju s publikom tako da bude interaktivno i živo – kaže Tomislav Špoljar.

Busina brass kvintet još je jedna od glazbenih atrakcija koju će Velikogoričani moći čuti na ovogodišnjem Brass Festivalu. Njihov nastup u Galženici 27. svibnja uključit će i djelo Alana Holleya koji je i gost festivala kao skladatelj.

MLADE NADE

Idući dan, 26. svibnja, na rasporedu je koncert pobjednika hrvatskog natjecanja Boris Papandopulo. Radi se o mladim umjetnicima koji traže svoj put, a nastupit će s Yigalom Meltzerom, prvim solo trubačem izraelske filharmonije.

Osim navedenih, nasupit će i Urška Kurbos iz Slovenije, mlada laureatkinja trubačkog natjecanja u susjednoj zemlji. Ona će biti svojevrsna predgrupa nešto starijim kolegama Igoru Mrnjavčiću na trubi, koji je prošle godine bio “predgrupa”, a sada dolazi kao pobjednik dva natjecanja, Mariu Šinceku te tubisti Rukljicu.