Home Izdvojeno Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

PODIJELITE

Na današnji se dan Crkva sjeća događaja opisanog u Evanđeljima, kada dolaze trojica kraljeva sa željom da se poklone novorođenom kralju. Prema Evanđelju po Mateju, mudraci s Istoka pratili su zvijezdu do Betlehema vjerujući da će ih ona dovesti do Isusa, novorođenoga Kralja. Kad su u štalici pronašli dijete s majkom Marijom, poklonili su mu se i prinijeli darove. Tamjan kao Bogu, zlato kao Kralju i smirnu, odnosno plemenitu mast kao čovjeku. U Evanđelju se ne navodi njihov broj ni ime, no kroz povijest ustalila su se tri mudraca: Baltazar, Melkior i Gašpar, vjerojatno zbog tri dara koja su donijeli. Sveta tri kralja jedna je od najstarijih kršćanskih svetkovina koja povezuje tri događaja u kojima se Bog objavio i očitovao po Isusu: kod poklona triju mudraca djetetu Isusu u Betlehemu, kod krštenja Isusova na Jordanu i u prvom Isusovom čudu u Kani Galilejskoj. Evanđelje po Mateju donosi nam pripovijest o mudracima s istoka  koji pred Djetetom Isusom padoše ničice i pokloniše mu se. Pučka pobožnost je, polazeći od te pripovijesti tijekom stoljeća oblikovala legendu o Sveta tri kralja.

Uoči blagdana Bogojavljanja, vjernici običavaju u crkvama blagoslivljati vodu koju nakon mise nose kućama. Voda je znak novoga života, snage i milosti. Nekad je svećenik na vrata doma kojeg je blagoslovio upisivao kredom dotičnu godinu i početna slova od imena mudraca, dok se danas koriste posebne naljepnice- G+M+B. Prema pučkom vjerovanju blagoslov će odagnati svaku nepriliku iz kuće.

Blagdanom Isusova krštenja, koji se slavi u nedjelju po Bogojavljenju, katolicima završava božićno vrijeme, dok kršćani koji Božić slave po julijanskom kalendaru na isti dan obilježavaju Badnjak.

U mnogim krajevima kršćanskog Istoka u prvim kršćanskim vremenima umjesto Božića slavila se svetkovina Bogojavljenja kao svetkovina objavljenja Kristova božanstva.

Bogojavljanje ili Sveta tri kralja povijesno je stariji blagdan od Božića, a nastao je na početku 3. stoljeća. Izvorno je nazvan Epiphania, a znači očitovanje Boga, stoga Bogojavljenje. Kršćani Zapada će preuzeti ovaj blagdan u 4. st.