Home Izdvojeno Svečani koncerti za Dan Umjetničke škole Franje Lučića

Svečani koncerti za Dan Umjetničke škole Franje Lučića

PODIJELITE

Nakon koncerta učenika u ponedjeljak, u dvorani Umjetničke škole Franje Lučića, jučer su mladi glazbenici ponovno nastupali pred publikom, ali ovaj put u dvorani Galženica.

Zvuci klasične glazbe dopirali su iz gitara, flauta, violina, truba, sa klavira, harmonike, tambura i tamburica. Uistinu je bilo lijepo slušati skladbe Mozarta, Prokofjeva, Vivaldia i drugih skladatelja, izvođenih od strane solista i komornih sastava. Mnogo su truda uložili kako bi se pripremili za ovaj nastup, a u tome su im, kao i uvijek, pomogli i njihovi profesori i mentori.

-Prvenstveno ih pripremamo strpljenjem, ali na tome se radi od prvoga sata u školi. To nisu pripreme samo za točno određeni koncert, nego za bilo kakakv nastup. Za koncerte poput današnjega, prvo se izabere repertoar, radi se na njemu, posebno se vježbaju i razrađuju pojedine dionice. Kroz to se uči tehnika, muzikalnost, fraze i drugo. A treme je nemoguće se riješiti, to je sastavni dio nastupa. Ja pokušavam svoje učenke pripremiti na taj osjećaj, da ga nauče trpiti ili da se nauče saživiti s njim i kada izađu na scenu, da unatoč tom osjećaju daju najbolje od sebe.-otkrio nam je profesor Tomislav Špoljar.Glazbena skola, Tomislav Spoljar, Kurilovcan, truba, klavir (4)

Umjetnička škola Franje Lučića obilježava svoj Dan 31. ožujka, jer je tada, 1889. godine u Kučama, rođen velikogorički skladatelj, muzikolog i profesor Franjo plemeniti Lučić. Škola je osnovana prije 40-ak godina, a danas ju pohađa oko 400 djece koju podučava 67 profesora.

– Redovito sudjelujemo na natjecanjima koja su iz godine u godinu sve brojnija. Ove godine sudjelovali smo na regionalnom, a potom i na državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Naši učenici iz plesnog ansambla osvojili su prve i druge nagrade, a i tri flautistice osvojile su nagrade zauzevši drugo mjesto. – istaknuo je Borut Vidošević, ravnatelj Umjetničke škole Franje Lučića.Borut-Vidošević Ravnatelj umjetnicke skole-Franje-lučića.jpg

U sklopu obilježavanja Dana škole, i večeras će se održati koncert i to u Pučkom otvorenom učilištu. Prvi put zajedno će nastupiti učenici plesnog i glazbenog odijela. Nastupit će i srednjoškolski zbor i gudački orkestar. U goste dolazi i So Do El Sistema Hrvatska orkestar. Riječ je o orkestru djece i omladine iz cijele Hrvatske. Koncert počinje u 20 sati, stoga, ako ne znate kako provesti večer, ovo je prava prilika da pogledate i poslušate mlade i nadarene glazbenike. I njihovi profesori će pokazati što znaju. Održat će koncert nastavnika sutra u 19 sati u dvorani škole. Svi ste dobrodošli!

[print_gllr id=44420]

Fotografije: Mario Žilec/Kronike Velike Gorice