Home Izdvojeno Sve više djece doživljava elektroničko nasilje

Sve više djece doživljava elektroničko nasilje

PODIJELITE

U Hrvatskoj 98 posto mladih ima pristup internetu, a čak 60 posto mladih navodi da roditelji nemaju nadzor nad onim što rade online. Stoga je kontiniurana edukacija o elektroničkom nasilju od izuzetne važnosti kako bi najmlađi bili zaštićeni. Jedna takva edukacija o cyberbullyingu održana je u Rijeci, a ondje su bili i Velikogorički Child Assault Prevention (CAP).

– Rezultati brojnih istraživanja o navikama djece i mladih u korištenju interneta poražavajući su. Primjerice, prema istraživanju Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabrog telefona iz 2013. godine, svako peto dijete izjavilo je da je nekoliko puta ili često primalo uvredljive poruke ili komentare putem Facebooka, a svako drugo dijete to je doživjelo barem jedan put. Pritom je 9 posto djece to činilo više puta. Ovakve su edukacije nužne kako bi odgojno-obrazovni djelatnici, koji imaju značajnu ulogu u životu svakog djeteta, mogli prepoznati ako je dijete bilo žrtva bilo kojeg oblika nasilja, pa tako i elektroničkog, i na vrijeme reagirati – istaknula je Marina Trbus, voditeljica CAP programa iz Udruge roditelja Korak po korak.

Stručnjaci iz Velike Gorice izrazili su veliko zadovoljstvo programom edukacije, koju je vodila socijalna pedagoginja Dijana Toljanić uz predstavnike Udruge roditelja Korak po korak, pa je tako čak 97 posto sudionika ocijenilo da će sadržaj radionice moći primijeniti u radu s učenicima.

Na edukaciji su CAP pomagačima predstavljeni i aplikacija za pametne telefone, priručnik za učitelje te moduli provedbe radionica za učenike, alati koji će im biti korisni u educiranju djece i mladih o posljedicama cyberbullyinga i potrebi za zaštitom od bilo kojeg oblika nasilja. Sredstva za sudjelovanje stručnjaka osigurao je Grad Velika Gorica.