Home Crna Kronika Sve veći broj nesreća na goričkim prometnicama

Sve veći broj nesreća na goričkim prometnicama

PODIJELITE

Prema policijskoj statistici najopasnija prometnica u Velikoj Gorici je Zagrebačka ulica na kojoj su se u prvih devet mjeseci ove godine dogodile 32 prometne nesreće. Iza nje su se smjestile Kolareva ulica sa 17 nezgoda, Sisačka s devet i Ulica Matice Hrvatske na kojoj se dogodilo šest sudara.Prometne nesreće najčešće su se događale četvrtkom, petkom i utorkom od 10 do 18 sati.

U istom razdoblju na području Policijske postaje Velika Gorica dogodilo se 308 prometnih nesreća, 28 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U njima je smrtno stradala jedna osoba manje u odnosu na 2015. godinu u kojoj je život na prometnicama izgubilo pet ljudi. U 84 prometne nesreće, 91 osoba zadobila je tjelesne ozljede, a dvadeset ljudi teško je ozlijeđeno.

Kao najčešći uzrok nesreća navodi se neprilagođena brzina kretanja uvjetima, u 16,5 posto slučajeva, 14,2 posto uzrokovano je nepoštivanjem prednosti prolaska i 9,4 posto zbog nedovoljne udaljenosti između vozila. U prometnim nesrećama u kojima je jedan od vozača je bio pod utjecajem alkohola, tijekom ove godine poginule su dvije osobe, tri su teško ozlijeđene, a 11 ih je lakše ozlijeđeno.

Prometna nesreća 1.03.2016. (13)

I broj zabilježenih prometnih prekršaja porastao je za 10,7 posto u odnosu na 2015. godinu. Policija je uhvatila 502 vozača u upravljanju vozilom u alkoholiziranom stanju, što je povećanje od 32 posto. Vozači se nisu vezali 602 puta, što je porast od 116,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Smanjio se broj prekršaja prekoračenja brzine i nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje.

– Kako bi se zaustavio negativan trend događanja prometnih nesreća osigurat ćemo kontinuiranu nazočnost policijskih službenika na prometnicama koji su prema analitičkim i statističkim pokazateljima iskazuju kao ugrožene, kako bi se tako preventivno djelovalo na vozače i suzbilo činjenje prometnih prekršaja.- poručili su iz PP Velika Gorica.

Prometna nesreća 1 (4)

Policijski službenici postaju stalni gosti na našim prometnicama, a strogim sankcioniranjem prometnih prekršaja nastojat će utjecati na svijest vozača i prevenirati uzroke nastanka prometnih nesreća.

SAVJETI ZA SIGURNU VOŽNJU

– brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
– koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
– koriste zaštitnu kacigu,
– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom
– biciklisti, budite propisno označeni, (preporuka biti što vidljiviji, odnosno označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti.