Home Izdvojeno Održan upis u Registar Zaklade “Ana Rukavina”

Održan upis u Registar Zaklade “Ana Rukavina”

PODIJELITE

U subotu je u Domu kulture Galženica Zaklada “Ana Rukavina” prikupljala uzorke krvi za Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Događaj je organizirao Savjet mladih Grada Velike Gorice u sklopu “8. Dana Mladih”, a financijska je sredstva kroz natječaj “Lijek je u nama” osigurala Zagrebačka županija.anarukavina

– Postupak je ispunjavanje pristupnice i darivanje epruvete krvi, koju nosimo na Zavod za tipizaciju KBC-a u Zagrebu, gdje se određuje antigen tkivne snošljivosti. U naš je Registar dosad upisano više od 52 tisuće potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i sretni smo što je, otkad postoji Zaklada, 64 darivatelja iz Hrvatske dalo transplantat za pacijente iz Hrvatske i inozemstva, što znači da je 64 ljudi dobilo novu nadu za život – izjavila je voditeljica Ureda Zaklade Mirta Vrančić.

Foto: Savjet mladih GVG
Foto: Savjet mladih GVG

Transplantacijom srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te oni s teškim oštećenjem koštane srži. Da bi se srž moglo transplantirati, potrebno je da se nađe bolesnik koji ima iste antigene snošljivosti. Šansa za identičnost antigena je 1:100 000.

Osim kirurškim zahvatom pod općom anestezijom transplantacija se provodi i filtracijom: – Postupak je bezbolan i traje oko pet sati. Iz jedne ruke uzimaju vam krv, dok se u aparatu iznad vas filtriraju matične stanice, a u drugu se ruku krv vraća – objasnila je Marija Stapar, koordinatorica Zaklade.

– Nemamo očekivanja. Da je jedan, ako tipizacija bude uspješna, odnosno ako se nađe podudarnost, to je veliki uspjeh – izjavio je Mario Dilberović, predsjednik Savjeta mladih.uzorcirukavina

Akcijom je prikupljeno 17 uzoraka. Jasmina Kljaić-Vidović odluku o darivanju uzorka, odnosno upisu u Registar, donijela je davno. – Možda nekome spasimo život – izjavila je darivateljica Petra. Jedan se mladić pojavio usput vidjevši plakat. I on je darovao uzorak. Organizatori smatraju da je akcija uspješno provedena i ističu da je Republika Hrvatska 11. država na svijetu po broju upisanih u registre darivanja krvotvornih matičnih stanica.