Home Vijesti Sutra temperature ispod nule. Čeka nas mraz, a moguć i snijeg

Sutra temperature ispod nule. Čeka nas mraz, a moguć i snijeg

Mraz bi mogao uništiti brojne urode i voćke poput šljiva, bresaka i trešanja. Ovo su neki od načina zaštite koje predlažu stručnjaci..

PODIJELITE

Nakon poprilično toplog prošlog tjedna, u nadolazećim danima čekaju nas mnogo niže temperature od onih kojima smo se nadali. Tako za sutra, 6. travnja, DHMZ prognozira niske jutarnje temperature koje bi mogle ići do -6°C, a preko danas će biti do 3°C, navečer još hladnije.

Prognoziraju da će biti pretežno oblačno i u većini predjela osjetno hladnije. U unutrašnjosti susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u gorju.

Navečer će sa sjeverozapada biti postupni prestanak oborine, zatim i smanjenje naoblake. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, u noći prolazno su mogući olujni udari, a poslijepodne će slabjeti.

Kako zaštiti biljke od mraza?

U ostatku tjedna temperature bi kroz ujutro i u noći još mogle ići ispod nule i tako sve do petka, a to znači da je velika šansa za pojavu mraza što bi moglo uništiti brojne urode i voćke koje su krenule cvjetati.

Za uzgajivače i vinogradare koji nisu poduzeli mjere zaštite od mraza ovo može biti vrlo problematično. Posebno je kritično kod voća poput šljiva, bresaka i trešanja. Nadolazeći mraz mogao bi dovesti do trajnog gubljenja ploda, pišu stručnjaci za zaštitu bilja.

Ovo su neki od načina zaštite koje predlažu:

  • pokrivanje biljaka tkaninama, folijama, kartonima, slamom ili lišćem
  • orošavanje ili prskanje voćaka ili vinove loze vodom (zbog toga treba duže vrijeme da se voda ohladi na nulu i mraz neće oštetiti biljke)
  • zalijevanje – voda u tlu ima veći toplinski kapacitet od krutih čestica tla pa se tako povećanjem vlažnosti povećava i toplinski kapacitet čime se tlo sporije hladi
  • korištenje traktora koji vuče transportni grijač za vinograde
  • osigurati grijanje na kruto gorivo u pećnicama uz održavanje vatre tijekom noći
  • korištenje biostimulata na bazi aminokiselina prije mraza kako bi se biljka lakše oporavila