Home Izdvojeno Susret darivatelja krvi

Susret darivatelja krvi

PODIJELITE

Velikogoričko društvo Crvenog križa sinoć je organiziralo tradicionalni susret  dobrovoljnih darivatelja krvi. Ukupno ih je području Velike Gorice oko dvije tisuće, a svake se godine uključuje veliki dio mladih darivatelja pred kojima je dug darivalački staž.

–  Akcije organiziramo već u velikogoričkim srednjim školama, jer sve punoljetne osobe mogu dati krv. Učenicima je možda ispočetka zanimljivo što mogu dobiti poštedu od škole, odnosno slobodne dane ako daruju krv. No, s vremenom postanu svjesni važnosti tog humanog čina, a i zadovoljni su našim odnosnom prema njima te mnogi nastave redovito darivati krv – ističe ravnateljica Crvenog križa Suzana Strunjak.

Osim samog druženja, jučerašnji susret bio je prilika i da se jubilarnim darivateljima, svima koji su krv dali pet, 10 ili više desetaka puta, uruče zahvale i priznanja. Rekorder je na našem području Zdravko Lučić koji iza sebe ima 201 darivanje. „Lijepo je kad čovjek može dati krv a da mu to ne šteti. Dapače, ja sam uvijek imao osjećaj da to meni koristi. Ugodan je osjećaj znati da pomažete nepoznatom čovjeku a osjećaj davanja uvijek ispuni zadovoljstvom – rekao je Lučić.

Goričko društvo Crvenog križa redovito organizira akcije dobrovoljnog darivanja, a godišnje se prikupi oko dvije i pol tisuće doza dragocjene tekućine. Namjeravate li se pridružiti ovoj brojnoj humanoj obitelji, priliku za to imate već idućeg tjedna. Nova akcija počinje u ponedjeljak prijepodne u ambulanti Zračne luke, u utorak poslijepodne krv možete dati u goričkoj Policijskoj postaji, a u srijedu u Domu kulture Galženica.

Žene mogu darivati krv svaka četiri a muškarci svaka tri mjeseca, ali treba zadovoljiti neke uvjete: žene moraju imati više od 55 kg, treba ispuniti upitnik o zdravstvenom stanju, primjerice važno je znati uzimate li kakve lijekove, koje ste bolesti preboljeli i imate li nekih zdravstvenih problema, a liječnička ekipa će vam prije davanja krvi provjeriti razinu željeza i šećera u krvi te izmjeriti tlak. Tijekom jednog darivanja obično se daruje 500 ml krvi, a svaka se doza potom kompletno laboratorijski pregledava.