Home Izdvojeno Stiglo gotovo tisuću biciklista, a evo i tko su pobjednici Tour de...

Stiglo gotovo tisuću biciklista, a evo i tko su pobjednici Tour de tur-a!

PODIJELITE

Na biciklističkoj manifestaciji „Tour de Tur 2014.“ u Velikoj Gorici sudjelovalo je gotovo tisuću biciklista, raspoređenih u zajedničkoj defile vožnji gradom te utrkama u tri kategorije. Rekreacijsko-turistička ruta Tourist vozila se po cesti i makadamu 30 kilometara, zahtjevnija XC kategorija, koja je uključivala i šumu, bila je duga 43 kilometara, dok se asfaltnom rutom u kategoriji Pro Tourist vozilo 56 kilometara. Pobjednici u Pro Touristu su Karmen Kukunberger i Nikola Smolić, u kategoriji Tourist prvo mjesto su osvojili Jasminka Zvonar i Tomislav Leder, dok su Jasmina Šarotar i Matej Posavec pobjednici XC kategorije.

Tour-de-tur-02-19.jpg

GRAĐANI ODUŠEVLJENI MANIFESTACIJOM

– Napokon da se u Gorici događaju zanimljive stvari. Ovo je odlično za obiteljska druženja – kaže posjetiteljica Maja Žunić Sokolić.

Biciklističku turu s djedom je došao promatrati i Lucijan. Utrkivati se nije mogao jer mu je bicikl ostao doma.

– Baš mi je žao što nisam donio bicikl pa se nisam utrkivao, ali gledao sam druge. Dobio sam plavu kacigu i iskoristit ću je za vožnju – ispričao nam je.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice Goran Kovačić ističe kako su građani prepoznali važnost rekreacije i na sportske događaje dolaze u sve većem broju.

– Biciklizam je zanimljiv kao prevozno sredstvo u samom gradu. Imamo prekrasnih krajeva koje treba obići s biciklom. Ja sam kao klinac s biciklom obišao cijelo velikogoričko područje. Imamo jako puno staza gdje se čovjek može rekreirati – kaže Kovačić.

Manifestaciju je u povodu Dana planete Zemlje organizirala Udruga „Zdrav Duh”. Važna im je promocija biciklizma, u čemu su i uspjeli.

– S obzirom na vremenske uvjete, bio je dobar odaziv, osobito vozača, klubova i biciklista – napominje Saša Lisec.

biciklijada-tour-de-tur01-5.jpg

STARTAJU POLICAJCI BICIKLISTI

Velikogorička policija predstavila je svoje novo prijevozno sredstvo – bicikle. Dva policajca biciklista bila su na čelu kolone Tour de Tura, a od sada će budno pratiti i sve što se događa na ulicama grada.

– Inače sam kontakt policajac, na biciklima smo tek počeli. Cilj je da i dalje budemo dostupni građanima, važna je prevencija, a što se tiče bicikla, prije možemo stići na intervencije nego s autom ili pješice. Rješavat ćemo sitne prekršaje, od nepropisnog parkiranja, sankcionirat ćemo bicikliste koji ne poštuju prometna pravila jer lakše nam je nego kolegama koji su u auto ophodnji – rekao je policajac biciklist Ivan Josić. Njegov kolega, Josip Stošić, kaže da su spremni i na jurnjavu za prekršiteljem.

– Mi smo sigurno sada brži u užem dijelu grada gdje je malo teže stići s vozilima. Ovdje smo preventivno za početak kako bi upozorili građane u slučaju vožnje nogostupom. Zahvaljujući biciklu, sada možemo doći baš na svako mjesto – zaključio je Stošić i nabrojio opremu koju drže u mini sanduku na stražnjem dijelu bicikla.

– U sanduku je kapa dok se bicikl ne vozi, a bit će tu još i blokovi za upozorenja. Imamo još lampe koje se noću montiraju na biciklu jer po danu nisu potrebne. Znači, na ovaj način spremni smo i za treću smjenu – dodao je.

Tour-de-tur-02-17.jpgPOKAZAO ‘ZVJERKU’ IZ 1974.

Miroslav Grahovac na Tour de tur stigao je sa svojim oldtimerom iz 1974. godine. Bicikl ima originalnu opremu.

– Potpuno je opremljen, s mjeračem kilometraže, prednjim i zadnjim svjetlom. Ima dobre felge i blatobrane, čvrst je za ovako teže vozače – našalio se Grahovac.

Za sve građane i sudionike utrke, na cilju je bio organiziran sportsko-zabavni program. Svi su mogli iskušati svoje umijeće u paintballu i promatrati zaprežne pse koji su vukli trokolice.

– Ovi psi su rođeni da budu vučni psi. Pogledajte kad naprave krug, oni su presretni i zadovoljni, jednako oni kao i vlasnik psa. Za vuču su najbolji haski, aljaski malamuti, znači nordijski psi samojedi. U Klubu imamo čak dobermana i stafforda – objasnio je predsjednik Kluba sportskih i zaprežnih pasa, Tihomir Chudy.

Tour-de-tur-02-12.jpg

Tour de Tur u Velikoj Gorici organiziran je treću godinu za redom, a već je postao jedna od najposjećenijih gradskih manifestacija.

[print_gllr id=12157]