Home Izdvojeno FOTO Hrvatski posavac – konj na kojem su dojahali prvi Hrvati

FOTO Hrvatski posavac – konj na kojem su dojahali prvi Hrvati

PODIJELITE

Hrvatski posavac je autohtona i najstarija izvorna hrvatska pasmina konja. Uz to je i zaštićena. Uzgojno područje posavskog konja danas je primarno prostor Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Bio je ugrožena vrsta, ali se zahvaljujući poticajima povećao njegov broj.

– To je konj hrvatskog čovjeka, hrvatskog naroda i hrvatskog ruralnog prostora. To je konj kojim su nekada predstavnici Hrvata, naši preci, došli u ove krajeve. U tom konju ima krvi izuzetno vrijednih i dobrih pasmina kao što je arapski konj – objasnio je Zvonimir Dravinac, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatski posavac.

konj-posavac-Vedran-Perekovic (104)

VEZA S PRVIM HRVATIMA

Uz hrvatskog posavca vežu se mnoge priče, pa čak i legenda da su upravo na njemu na današnji prostor došli prvi Hrvati. Posavcem su se prevozili i trupci kojima je građena Đakovačka katedrala, ali i Venecija.

– Mi smo Hrvati ponosni na našu Tugu i Bugu, na naših pet predaka koji su došli u ove krajeve, od kojih smo mi postali i naselili ove krajeve. Evo, oni su dojašili na tim posavskim konjima i dobar dio krvi tih konja je i dan danas prisutan – kaže Dravinac.

Kako je to oduvijek bio radni konj, a danas se za rad na polju koriste strojevi, sve je manja potreba za njima.

– S hrvatskim posavcem ne treba nešto previše. Dobro, treba ih hraniti, trebaju biti debeli, da dobro kondicijski stoje. Lijepo ih je pripregnuti i malo se provozati s njima – rekao je uzgajivač hrvatskog posavca Vedran Pereković.

PROBLEMI UZGAJIVAČA

Uzgajivači hrvatskog posavca bore se s troškovima i isplativošću uzgoja, a zbog toga pada i broj ovih konja. Uzgajivači smatraju da im država treba dati veće poticaje te da oni trebaju stizati na vrijeme jer je to trenutno uvjet opstanka posavskog konja.konj-posavac-Vedran-Perekovic (52)

– Cijena troškova života su uzgajivačima porasli i ljudi nažalost prodaju ono što imaju, a ovaj čas to je to naše blago, taj posavski konj – kaže Zvonimir Dravinac.

Jedan od relativno isplativih razloga za uzgoj posavca je i njegovo meso, a Dravinac kaže da oko 30 posto konja koji završi u klaonici.

– Nažalost, jedan dio konja, onaj remont stada koji nam iznosi na nivou godine 30 posto, završava u klaonici. To je neizbježno, to je kod svih pasmina tako pa tako i kod te naše – objasnio je Dravinac.

TURISTIČKI POTENCIJAL POSAVCA

konj-posavac-Vedran-Perekovic (39)Ipak, neki od tih konja završe i u turizmu, pa je tako nedavno nekoliko njih otputovalo u Njemačku gdje se koriste za vuču kočija u gradovima, a trend je i svadbena povorka s konjskom zapregom.

– S konjima se ljepše provozati, svi ih vide, a kad se voze u limuzini prođu i nitko ih ne vidi. Ovako ih barem svi vide – misli Pereković koji se konjima bavi iz ljubavi.

Od njih ne živi, niti na njima zarađuje. Bivši boksač kaže kako je samo jedan sport zamijenio drugim. Njima će se baviti, kaže, do kad bude mogao jer ih voli i jer ga to opušta.

– Moj je deda imao konje pa je sve to nasljedno kod mene. Ja se bavim time od 2005. godine. Ovo su mi prvi konji koje sam kupio sa pet, šest mjeseci. To su mi prvi konji i njih ne bih dao nikad – ispričao je Vedran Pereković.

U sklopu tradicionalne manifestacije Turopoljsko Jurjevo u Lukavcu će 27. travnja biti organizirana i izložba konja „Hrvatski Posavac“ gdje će se moći vidjeti možda i najbolji primjerci ovih konja.

[print_gllr id=12121]