Home Izdvojeno FOTO Snježana Dianežević: Volimo živjeti taj stari duh

FOTO Snježana Dianežević: Volimo živjeti taj stari duh

PODIJELITE

U pet scenskih slika autora Stjepana Šipušića, obitelj Dianežević je treću godinu na svom gruntu u Kurilovcu uprizorila Jurjevo. Od paljenja jurjevskog krijesa, umivanje djevojke, vraćanje krave s paše, posipanje pepela po vrtu, do jurijaša na konju.

Jurjevo Dianezevic (35)

aa– Jednostavno uživamo u našoj kulturnoj baštini i starini te volimo živjeti taj stari duh. Želimo nastaviti tradiciju – rekla je vlasnica Snježana Dianežević.

U drvenom čardaku planiraju urediti izložbeni salon, 10 soba te restoran u kojem će spravljati autohtona jela, od domaćih žganaca sa krpicama ili mlijekom, do poznate turopoljske kotlovine te gulaša od divljači. Njihova kći pobrinut će se za gibanice, orahnjače, makovnjače i štrudle.

Jurjevo Dianezevic (16)

 

aa– U donjem dijelu čardaka bit će jedan starinski štih gdje bi bila i domaća kuhinja iz ovoga kraja, tako da ljudi mogu doći vidjeti kako naše Turopolje nekada izgledalo – dodala je Dianežević.

Gradonačelnik Dražen Barišić ponosan je što se na ovakav način čuva duga turopoljska povijest.

– Jurjevo je dio turopoljskog brenda i vidjet ćete da ćemo u budućnosti od toga moći vrlo dobro živjeti. Još je važnije to da se možemo ovako zajednički okupljati u vremenima koja možda nisu najsjajnija, ali njegujući tradiciju lakše ćemo preživjeti – zaključio je Barišić.

Jurjevo Dianezevic (8)

Manifestacije diljem Županije obično organiziraju udruge ili određene institucije, netipično je i pohvalno da jedna obitelj pokreće ovako veliki događaj, komentirao je dožupan Rudi Vujević.

– Ovo je vrijedna obitelj Dianežević koja već niz godina obnavlja tradiciju na izvornim turopoljskim običajima. To je netipično za Goricu i Županiju, ali je za svaku pohvalu i Županija će im u svakom pogledu pomoći da se ovakva tradicija nastavi, jer ovo je nekada bilo selo, a sada je dio grada – istaknuo je Vujević.

U glazbeno-scenskom programu sudjelovali su Ogranak Seljačke sloge iz Buševca, KUD „Nova zora“ iz Donje Lomnice i Etno udruga Kurilovec.

[gmedia id=39]