Home Izdvojeno Snjegovići izazvali pomutnju

Snjegovići izazvali pomutnju

PODIJELITE

“Mislila sam da sam sve vec vidjela, ali da stiroporni snjegovici vrijedjaju vjerske osjecaje jos nisam…sve do danas. Prije dva sata Velikogoricko svecenstvo uklonilo nam je snjegovice koje smo postavili ispred muzeja Turopolja u sklopu Perun Bozica. Da, dobro ste procitali: snjegovice! Ugl. od zbrkanih osjecaja od kojih ne znam da li da se smijem ili placem nemam suvisliji tekst, citavo vrijeme zamisljam puk koji toljagama mlati stiroporne snjegovice u ime crkve i Boga…Tko je danas zelio doci na otvorenje te vidjeti nas kao autore i animatore, ne mora,tko zeli moze pogledati postav unutar muzeja….Hvala na razumijevanju! #spasimosnjegovice“, objava je na fejsu jedne od autorice izložbe “Perun Božić”.

Iako potpuno razumijem frustraciju autora čije su instalacije maknute, moram priznati da se ne slažem sa osnovnom premisom koja stoji iza ove objave o kojoj se na veliko i široko raspravlja po fejsu. Objava mi se čini nelogična.

Cijeli koncept mjesečnih događanja pod nazivom Prosinac u Gorici počiva na osjećaju kojeg možemo nazvati Božićni duh ili osjećaj Božića. To je onaj osjećaj kojeg se spominje u pjesmama, filmovima, onaj osjećaj koji potiče na zajedništvo, dijeljenje, dobrotu… No, odakle potiče taj osjećaj?

Božić je umanjenica od riječi Bog i ovdje znači mali, tek rođeni Isus Krist. Božić je kršćanski blagdan i na taj dan svi kršćani slave dolazak Spasitelja. Ideja silaska Boga na zemlju koji će otkupiti čovječanstvo razgaljuje srca vjernika tisućljećima. I nije ni čudo da ga osjećaju više-manje svi, i ateisti i vjernici. Svi smo odrastali uz Božić, on je dio nas. No, Božić jest i uvijek će biti kršćanski blagdan.

E sad, zašto su velikogorički svećenici napravili pritisak da se uklone snjegovići ispred Muzeja Turoplja?

Jesu li to tipični snjegovići? Nisu. Ne treba neka velika vizualna analiza tih instalacija da bi se zaključilo da to nisu tipični snjegovići, to su više “Tim Burtonovski” snjegovići iliti snjegovići mračnjaci. U svakom slučaju zanimljiv koncept, no je li njihova instalacija bila promašaj, to je glavno pitanje.

Umjetnost? Naravno.

No mora li sve što se nazove umjetnost automatski imati prođu. Može li umjetnička instalacija biti promašena? Naravno da može. Je li ova umjetnička instalacija bila promašaj, svatko će odlučiti za sebe, no jedna je stvar sigurna, kriviti i upirati prstom na Velikogoričko svećenstvo jer su inzistirali na uklanjanju ovakvih snjegovića nije logično.

Svećenstvo

Za Crkvu Božić je drugi najvažniji blagdan, odmah nakon Uskrsa. Ali svakako je najradosniji. Ovo vrijeme došašća je vrijeme iščekivanja, nade, to je vrijeme kada se očekuje dolazak Spasitelja. Svećenici su tisuće godina učili vjernike kako se živi i slavi vjera. Zavjetovali su se i podredili život svom zavjetu. I sada, u vremenu došašća kada svi kršćani uz tradicionalne simbole koje povezuju s Božićem na centralnom mjestu slavlja, im osvanu ovakvi snjegovići. Za svećenike ti simboli nemaju nikakve veze s Božićem, ne pozivaju na radost, veselje, druženje… više podsjećaju na zagrobni život, smrt ili čak demone… “Snjegovići demoni”. Ovakva instalacija može biti zanimljiva i može pričati svoju priču, ali zašto ju siliti kršćanima, zašto ju forsirati pod Božićnu priču kada s njom nema apsolutno nikakve veze. Može se govoriti o prastarim legendama i načinima kako su prije ljudi obilježavali prosinac, ali onda to nije priča koja se veže uz Božić, to je priča koja fura nešto drugo. Čak mi se čini da je naziv Perun Božić nategnut. Perun Isus Krist… Ima li to smisla? Baš i ne, morat ćete priznat. Perun Prosinac ili tako nešto već da.

Zanimljiva je izjava koju je autor izložbe, Zdenko Bašić, dao za Index: “Njome ne ulazimo u vjerske običaje ni na jedan drugi način, osim kroz etnološke elemente ili narodne priče na koje se izravno referiramo”, rekao je Bašić za Index. Stvar je u tome što upravo ti segmenti kojima ulaze u Božić nemaju nikakve veze s Božićom, štoviše, dijametralno su suporotni božićnom duhu kojeg doživljavaju kršćani na svoj blagdan.

Osobno visoko cijenim vrijednu ekipu koja je uložila trud oko ove izložbe. No, smatram da su pogriješili kada su digli takvu halabuku provlačeći dragi nam grad kroz medije na ovaj način.

Smatram da se prenaglilo u osudi svećenstva. Svatko ima pravo braniti svoj sustav vrijednosti i boriti se za svoja uvjerenja. Da svećenici ne reagiraju, da gledaju te snjegoviće i lažno se smješkaju, bili bi licemjeri. Zato je pritisak kojeg su napravili u skladu s onim što žive i vjeruju.

Netko može reći da su to sve religijske gluposti, no činjenica je da bez svega onogo u što kršćani vjeruju nema Božića. Ipak, Božić je njihov blagdan i imaju ga pravo slaviti kao žele.