Home Izdvojeno Skupili stari papir pa kupili knjige za lektiru

Skupili stari papir pa kupili knjige za lektiru

PODIJELITE

Učenici Područne škole Rakitovec već 13 godina skupljaju stari papir. Prošle godine bili su prvi na natjecanju velikogoričkih osnovnih škola, održanom u sklopu projekta ‘Priprema, pozor i recikliraj’. Na županijskom natjecanju u skupljanju starog papira također su na samome vrhu. Ekološka osviještenost učenika i njihovih učitelja omogućila im je da novcem dobivenim od prodaje staroga papira zadnjih sedam godina idu besplatno na jednodnevne izlete. Dvije učionice opremili su novim klupama i stolcima, kupljeni su novi ormari, ugradili su klimu, postavili školske ploče. Od Zagrebačke županije dobili su računala, a od Grada Velike Gorice pametnu ploču. Dio sredstava koriste za odlazak na kazališne predstave i u kino, a posljednje ulaganje služit će i budućim naraštajima učenika.skola-Rakitovec-nagrade-papir-kozic-Ovaj tjedan dobili smo 75 knjiga za lektiru za svoju školu. Skupili smo za to 5 tisuća kuna.- rekao nam je Miroslav Grahovac, učitelj razredne nastave i koordinator Eko škole Rakitovec te povjerenik za gospodarenje otpadom u Osnovnoj školi Vukovina.

Područna škola Rakitovec druga je u Hrvatskoj sa statusom Eko škole. Ove godine stječu brončani status, a on se produžuje svake dvije godine. Za četiri godine nadaju se i zlatnom statusu.prilog-Eko-skola-Rakitovec-obavljanje-status-eko-skole-10.jpg

Okoliš ne čuvaju samo skupljanjem starog papira, već i baterija, a s ponosom ističu uspjeh u skupljanju plastičnih čepova čime su pomogli oboljelima od leukemije i limfoma.

-Cijelo ljeto i cijelu jesen učenici škola u Rakitovcu, Mraclinu, Buševcu i Vukovini skupljali su plastične čepove i u prosincu su ukupno skupili 330 kilograma. Čepovi su poslani Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske koja je u zamjenu za njih dobila novce za skupe lijekove koji su potrebni za liječenje. – rekao nam je Miroslav Grahovac.

Za kilogram plastičnih čepova, Nacionalni park Krka darovao im je dvije besplatne ulaznice. Tako su ih skupili 660. Djeca će na izlet na Krku na proljeće, a pridružit će im se i Klub umirovljenika školnika kojima su darovali 50 ulaznica.prilog-Eko-skola-Rakitovec-obavljanje-status-eko-skole-19.jpg

U 13 godina Eko škola Rakitovec skupila je 300 tisuća kilograma staroga papira i tako spasila 6 tisuća stabala od siječe. Dovoljno da budu proglašeni najzelenijom školom na svijetu.