Home Izdvojeno Sjednica Gradskog vijeća: Prihvaćena izvješća o radu gradskih ustanova, odobreno i novo...

Sjednica Gradskog vijeća: Prihvaćena izvješća o radu gradskih ustanova, odobreno i novo kreditno zaduženje

PODIJELITE

Kako gradska vlast raspolaže proračunom, za koliko će se sredstava grad dodatno zadužiti, koja ustanova već dvije godine nema ravnatelja i zašto se ne održavaju poljski putevi, raspravljali su jučer cijelo poslijepodne gradski vijećnici na drugoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnik Dražen Barišić iznio je Izvještaj o izvršenju proračuna u 2016. godini.

– Ukupni prihodi i primici, u iznosu 272.983.389,13 kuna u odnosu na plan, bilježe ostvarenje od 87,3 posto, a rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od 261.497.200,06 kuna te su realizirani s 83,6 posto u odnosu na godišnji plan. Ostvaren je i višak prihoda i primitaka tekućeg razdoblja u iznosu od 11.486.189,07 kuna, a koji s manjkom iz 2015. godine od 10.037.293,59 kuna čini ukupan višak prihoda i primitaka u iznosu 1.448.895,48 kuna – izvijestio je gradonačelnik.

Oporba je i ovog puta, kao i prilikom donošenja tog istog proračuna, ponovila kako je on ”prenapuhan, nerealan i predizborni”. Potpredsjednik Gradskog vijeća, Damir Šimunić, rekao je da se viškom sredstava u proračunu ne treba hvaliti jer to ”znači da se nije utrošilo tamo gdje je trebalo”. Prozivke su stizale sa svih opozicijskih strana, pa je Alanmilan Šembera (MOST) rekao da ovakav proračun nije razvojni. – To nije ono što će vas u percepciji od dvije-četiri-osam godina dovesti gdje građani žele biti. Vi morate imati projekciju rasta. Nitko tko ima 12 posto pada ne može sam sebi čestitati – istaknuo je Šembera.Vijećnik Darko Bekić (HDZ) pravdao je Izvješće govoreći kako je ostvareno više od 87 posto proračuna, da Grad troši manje nego što zarađuje, kako u 2016. godini nije bilo rebalansa proračuna i da su realizirani krupni, kapitalni projekti te da niti jedno radno mjesto nije ugroženo.

Izvješće je na kraju prihvaćeno, sa 16 glasova za i devet protiv, a pozitivno mišljenje nije dao Odbor za gospodarski razvoj.

KREDITNO ZADUŽENJE ZA AGLOMERACIJU VELIKA GORICA

S 20 glasova za i 6 suzdržanih, Gradsko vijeće dalo je suglasnost za kreditno zaduženje VG Vodoopskrbe u iznosu od 28 milijuna kuna za projekt Aglomeracija Velike Gorice. Kredit će se otplaćivati 14 godina, u tijeku su pregovori s HBOR-om, cijena vode neće se mijenjati, a oporbu je zanimalo što će biti u slučaju najcrnjeg scenarija – da VG Vodoopskrba u jednom trenutku više ne može otplaćivati kredit.

– To neće opteretiti proračun Grada. Projekt je ozbiljno pripremljen, a europska sredstva ne bi bila odobrena da nije zadovoljena priuštivost. U najgorem slučaju koristit ćemo svu naknadu za razvoj, ona je osigurana – rekao je direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković.

– Došli smo do finalne faze izgradnje Aglomeracije, odnosno kanalizacijske mreže ili mreže odvodnje na širem području Grada Velike Gorice gdje ona još ne postoji. U tijeku su pregovori s HBOR-om. Kamatna stopa bi bila 2,5 posto godišnje s razdobljem počeka od dvije godine, naknada za odobrenje 0,5 jednokratno i instrument osiguranja je jamstvo Grada, mjenice i zadužnice – rekao je gradonačelnik Barišić.

POLJSKI PUTEVI IPAK SE UREĐUJU

Polemika se, zanimljivo, vodila i oko održavanja poljskih puteva i to zato što je prošle godine na tu stavku utrošeno ravno nula kuna, a bilo je predviđeno 500 tisuća kuna. Oporbi nije jasno zašto Grad izbjegava održavati poljske puteve, bez obzira na to što su oni u vlasništvu Republike Hrvatske, jer, kako su ustvrdili, time se dodatno uništava turopoljskog poljoprivrednika.

– Kunemo se da im dajemo podršku, a ne realiziramo im osnovne stvari – rekao je Šimunić (SDP). – Mi smo u Turopolju uništili stočni sajam, uništili smo stočni fond i obradu poljoprivrednih zemljišta pa su onda vladajući odlučili da nema smisla nasipati poljske puteve jer ionako nikome ne služe. Tržnicu su sveli na 16,5 kvadrata, ja sam se malo udebljao pa jedva prođem između klupa, no ne znam imaju li tamo tri proizvođača s velikogoričkog područja. Toliko o poljskim putevima – rekao je nezavisni Pero Josipović.Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet, Dubravko Katulić, potvrdio je, kako je i navedeno u Izvješću o održavanja komunalne infrastrukture, da prošle godine nisu održavali poljske puteve ističući problem s kojim se suočavaju.

– Svi poljski putevi su u vlasništvu Republike Hrvatske, a znate ako ste vlasnici, da to morate i održavati. Grad Velika Gorica u ovom slučaju ulagat će na tuđu imovinu, ali ni to ne bi bio problem. Mi komunalci pratimo nerazvrstane ceste, teško nam je pratiti i poljske puteve, no nemamo podatke obrađuju li se ta polja ili ne. Ove godine smo malo pametniji pa smo održavanje poljskih puteva prepustili našem Upravnom odjelu za poljoprivredu koji imaju više informacija o tome gdje se polja odrađuju. Ove godine smo na održavanje poljskih puteva utrošili između 100 i 120 tisuća kuna – zaključio je Katulić.

I BEZ DIREKTORA SE DOBRO POSLUJE

A da se jedna ustanova može dobro voditi i bez direktora, pokazuje primjer Ustanove za upravljanje Športsko rekreacijskim centrom Velika Gorica. Izvještaj o radu za 2016. godinu i Financijsko izvješće za prošlu godinu pohvaljeno je i od strane vladajućih, ali i oporbe.

-Specifična je situacija u Ustanovi, već dvije godine nemamo ravnatelja. Unazad dvije godine Ustanova je ostala bez gotovo 600 tisuća kuna prihoda, no smatram da smo racionalizacijom poslovanja i suradnjom s korisnicima objekta i uštedom bruto plaće ravnatelja napravili dovoljno iskoraka – rekao je Nenad Črnko, predsjednik Upravnog vijeća Ustanove za upravljanje Športsko rekreacijskim centrom Velika Gorica.– U 2016. godini planirali smo prihode, a sukladno tome i rashode u iznosu 2.461.300 kuna od toga 1.913.200 kuna proračunskih sredstava Grada Velike Gorice i 548.100 kuna vlastitih sredstava. Ostvareni je prihod u ukupnom iznosu od 2.292.668 kuna od toga iz proračuna 1.855.877 kuna i iz vlastitih izvora 436.791 kuna – stoji u Izvješću.

Na ŠRC Velika Gorica treniraju gotovo svi, od nogometnog kluba, maratonaca, atletičara i sportaša s invaliditetom. A održavaju ga brojni volonteri koji su primili pohvale od gradskih vijećnika.

ŠKOLOVANI KADAR IDE ZA BOLJOM POSLOVNOM PONUDOM

Vijećnici su bili zadovoljni i Izvješćem o radu Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice za 2016. godinu i Financijsko izvješće za 2016. godinu u kojem je ukazano na probleme koji se javljaju u pojedinim članicama Zajednice.

Potpredsjednik Vijeća, Damir Šimunić, posebno se osvrnuo na dio Izvješća, za koji je predsjednik Vijeća Neven Karas (Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti) rekao da je ”brutalno iskreno”, a u kojem stoji ”da ne bi smjelo biti prijepora oko poštivanja odrednica zakona, da udruge moraju biti svjesne situacije, da ne možemo raditi protivno u vrijeme kada je mogućnost posjeta inspekcija velika. Športska inspekcija se može relativno lako ‘odraditi’ ako ste imalo usklađeni sa odrednicama i imate zadovoljavajući stručni kadar, ali ako nas posjeti Porezna inspekcija, tu bi već moglo biti znatnih problema i poteškoća.” , pitajući se koje su to nezakonite radnje koje udruge rade.Predsjednik Zajednice Goran Kovačić rekao je kako je najveći problem zadržavanje stručnog kadra, posebice trenera u čiju se edukaciju mnogo ulaže, ali nakon završetka školovanja, oni odlaze na bolja radna mjesta.

Gradsko vijeće prihvatilo je na jučerašnjoj sjednici i ostala izvješća o radu gradskih ustanova u prošloj godiniI.